Medus nėra tik maisto produktas. Tai nėra tiesiog saldumynas. Tai ne šiaip indelyje esanti masė. Visų šių apibūdinimų gerokai per mažai. O štai vien pagalvojus apie įvairiausius patiekalus, kuriuose yra medaus, net seilės tįsta. Gal ką nors pasigaminkime?..
Neįtikėtini skirtumai ir jų derinys
Makaronai su medumi ir riešutais ir skruzdėlynas – du visiškai skirtingi patiekalai. Toks skirtingumas kuo puikiausiai įrodo, kad medus – įvairiapusiškas daiktas.
Nesvarbu, ar tai pagrindinis patiekalas, ar desertas, tačiau medus gali tikti ir vienur, ir kitur. Žinoma, jei negalvojant sumaišomi labai skirtingi dalykai, tikėtinas susiraukimas. Bet esama tiek netikėtumų! Pavyzdžiui, ar norėtumėte atsipjauti keletą gabalėlių lašinių ir suvalgyti su medumi? Sakote, kad būtų neskanu? Tačiau ukrainiečiai paruoštų tokį skanėstą, kuris būtų vertas liaupsių (taip, Ukrainoje dera medus ir lašiniai, tik tokį produktą reikia tinkamai paruošti).
Priešpriešos tinka viena su kita ne tik tada, kai vienas iš ingredientų yra lašiniai. Kitas neblogas pavyzdys yra bulvių traškučiai. Bulvės ir medus – lyg ir keistoka kombinacija… Vis dėlto sumąstyta, kad traškučiai su medumi gali būti verti dėmesio. Tai pasitvirtino ir parduotuvėse tokių traškučių dabar randama.
Desertų karalius
Nesuklysime, jei užsiminsime, kad medus – tikras desertų karalius. Kai jau pasistiprinta ir norisi ko nors saldaus, tinka koks pyragas. O jame neapsieinama be medaus. Ne tik patyrę konditeriai, bet ir mėgėjai pripažįsta, kad pasigaminti medaus pyragą nėra itin sudėtinga. Tai gera žinia visiems mėgstantiems smaguriauti.
Reikėtų paminėti, kad svarbu proporcingumas. Tarkim, medaus pyragas nėra tik iš medaus. Savaime suprantama, kad pernelyg saldu – nebūtinai gerai. Kartais mažesnis kiekis yra skaniau. O ir šiaip kai kurie žmonės mūsų aptariamo saldumyno nemėgsta. Tad jei kviečiate draugus vakarienės, neprošal pasiteirauti, ar norėtų ko nors su medumi, ar verčiau kas nors kito (nors, tiesą sakant, sunku rasti žmogų, kuris pasakytų nemėgstantis).
Na, o apibendrinant galima teigti, jog desertų karalius pateisina savo vardą. Pateisina ir kituose kulinariniuose šedevruose, tereikia šiek tiek subtilumo.
Užs.nr.1128