Atėjus vasarai norisi kuo labiau išsivalyti savo organizmą. Tam, kad tai pavyktų efektyviai padaryti pasitelkiamos maistinės skaidulos, kurios yra praturtintos augalinės kilmės medžiagomis. Būtent ši skaidulų savybė padeda pašalinti nereikalingas medžiagas iš mūsų organizmų.
Kodėl reikia vartoti maistinių skaidulų turinčius produktus?
Jeigu pajutote, kad turite virškinimo problemų arba nuolat jaučiatės „pilnas“ – tuomet tai yra pirmas signalas, jog jums būtina vartoti maisto produktus, kuriuose yra maistinių skaidulų. Jos yra skirstomos į du tipus pagal tirpumą vandenyje – tirpios skaidulos (jos pasikeičia, kai keliauja per virškinimo traktą ir yra fermentuojamos bakterijų. Kai skaidulos sugeria vandenį, tuomet jų konsistencija primena želatiną) ir netirpios skaidulos (keliaudamos per virškinimo traktą – nepasikeičia).
Maistinių skaidulų nauda:
-
mažina cholesterolio kiekį organizme
-
reguliuoja cukraus kiekį organizme
-
palaiko širdies veikimą
-
palaiko odos elastingumą
-
mažina hemorojaus riziką
-
valo žarnyną
-
reguliuoja rūgštingumą žarnyne
-
saugo nuo vidurių užkietėjimo
-
saugo nuo akmenų atsiradimo tulžies pūslėje ir inkstuose
-
palaiko sveiką kūno svorį (formą)
Kokias funkcijas atlieka tirpios ir netirpios skaidulos?
Tirpios ir netirpios skaidulos yra vienodai reikalingos mūsų organizmui. Faktas, kad jas rekomenduojama vartoti abi, kiek įmanoma dažniau. Žinoma, jeigu pajutote, kad jums pasireiškė tam tikri organizmo negalavimai, tuomet turite žinoti, kurios skaidulos jums labiau reikia.
Tirpios skaidulos atlieka šias funkcijas:
-
mažina cholesterolio kiekį
-
reguliuoja cukraus kiekį
-
sulaiko maistines medžiagas, todėl ilgesnį laiką jaučiamas sotumo jausmas.
Tirpios skaidulos itin svarbios tiems žmonėms, kurie serga metaboliniu sindromu arba cukriniu diabetu. Šių skaidulų gausiausiai yra pupelėse, brokoliuose, špinatuose, briuselio kopūstuose, apelsinuose, obuoliuose, vynuogėse, slyvose, greipfrutuose, avižiniuose dribsniuose.
Netirpios skaidulos atlieka šias funkcijas:
-
apsaugo nuo vidurių užkietėjimo
-
kontroliuoja žarnyno rūgščių ir šarmų pusiausvyrą (pH)
-
palaiko peristaltiką (žarnyno sienelių susitraukinėjimą)
-
neleidžia blogosioms bakterijoms paskleisti kenksmingų medžiagų, kurios sukelia storosios žarnos vėžį
-
greitina toksinų šalinimą
Netirpių skaidulų gausu šakninių daržovių lupenose, žaliose lapinėse daržovėse, sėklose, riešutuose, nemaltų kviečių produktuose, vaisių žievelėse, kukurūzų sėlenose.
Kiek maistinių skaidulų reikia suvartoti per parą?
Maistines skaidulas moterims rekomenduojama vartoti 25 gramus, o vyrams – 38 gramus per dieną. Jeigu esate peržengęs 50 metų (arba greitu metu peržengsite) įsidėmėkite, kad tuomet skaidulų dozė sumažės: moterims – 21 gramas, o vyrams – 30 gramų per dieną.
Žinoma, turi būti palaikomas santykis tarp tirpių ir netirpių vandenyje skaidulų. Tirpių vandenyje skaidulų turėtumėte suvartoti tris kartus mažiau nei netirpių. Patogu yra tai, kad dauguma augalinės kilmės produktų turi abejas šias skaidulas, todėl vargti ir ieškoti atskirai maisto produktų – nereikės.
Tiek tirpias, tiek netirpias vandenyje skaidulas turi tokios maistinės medžiagos, kaip avižiniai dribsniai, avižų ir linų sėmenys. Žmogaus organizmas geriausiai įsisavina maistines skaidulas tada, kai jų yra suvartojama bent penkios porcijos daržovių ir vaisių bei porcija sėklų arba grūdų.