Spalio 31-osios naktį daugelyje Vakarų valstybių švenčiamas Helovinas. Ši šventė neatsiejama ir nuo baugaus simbolio – išskaptuoto moliūgo, kuris apšviečiamas įstačius į vidų žvakutes. Tiesa, dažnai moliūgo minkštimas ir sėklos tiesiog išmetami, nors galėtų būti sunaudojami gaminant rudeniškus receptus. Mažmeninės prekybos tinkas „Rimi“ siūlo prisiminti tvarų vartojimą ir nuo Helovino dekoracijų likusias moliūgų dalis panaudoti šventiniam patiekalui – užkepti moliūgą su fetos sūriu.
Nors Lietuvoje Helovinas vis dar sutinkamas nevienareikšmiškai, svarbiausio šios šventės akcento – moliūgo skobimas gali suteikti daug džiaugsmo vaikams bei puikiai papuošti namus. Moliūgas nuo seno laikomas ne tik vienu pagrindinių Helovino šventės atributų, bet ir žmogaus organizmui didelę maistinę naudą turinčiu produktu.
Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, dėl savo maistinės vertės moliūgas yra priskiriamas prie itin sveikatai palankių ir mažai kaloringų produktų, todėl jis turėtų būti įtrauktas į kasdienės mitybos racioną. Iš moliūgo galima paruošti įvairiausių patiekalų, tad išmesti šios daržovės minkštimo ar sėklų ruošiantis Helovinui tiesiog nevalia.
„Moliūguose gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Ši daržovė turtinga skaidulomis ir antioksidantais – beta karotenu ir liuteinu. Šios maistinės medžiagos labai svarbios ir žmogaus regai. Be to, moliūguose galima rasti praktiškai visų vandenyje tirpių vitaminų: A, C, E ar K. Pastarasis, be kitų funkcijų, itin svarbus kraujo krešumui, tvirtai kaulų būklei užtikrinti. Vertingos yra ir moliūgų sėklos, kuriomis galima skaninti salotas ar sriubas. Visumoje, moliūgas yra vienas iš nedaugelio produktų, kuris įvairiais pavidalais turėtų rasti vietą žmogaus mitybos racione“, – teigia gydytoja dietologė.
Akivaizdu, kad moliūgas yra itin vertinga daržovė, tad ruošiant Helovino dekoracijas lieka tik vienas klausimas – ką pagaminti iš išskobtų moliūgų minkštimo? Nors dažniausiai iš moliūgų gaminamos trintos sriubos ar tyrė, šios daržovės skonis puikiai atsiskleidžia ir kepant orkaitėje. Prie tokiu būdu paruošto moliūgo puikiai tinka įvairios daržovės, prieskoninės žolelės ar sūrio padažas.
Pasak E. Gavelienės, kaip ir moliūgai, sūris yra vienas iš kasdienių žmogaus mitybos raciono produktų: „Sūris – visiems puikiai pažįstamas ir universalus pieno produktas, turintis gausybę mineralinių medžiagų bei visaverčių baltymų. Nors dažniau sūrį valgome kaip užkandį, tačiau jis puikiai tinka patiekalų gardinimui, sumuštiniams, bei padažo pavidalu.“
Visgi, sūrių įvairovė yra išties milžiniška, tad specialistė primena, kad renkantis šį pieno grupės gaminį svarbiausia atsižvelgti į savo sveikatos būklę ir sūrį vartoti saikingai. „Kiekvienas žmogus, pirmiausia, turėtų įvertinti savo sveikatos būklę – atidžiai paskaityti produkto sudėtį, atsižvelgti į jo riebumo procentą ir tuomet išsirinkti sau labiausiai tinkantį gaminį. Žinoma, kaip ir visus produktus, sūrį reikėtų vartoti saikingai. Jei sūrį naudojame gardinant įvairius patiekalus, jis neturėtų užgožti kitų to patiekalo ingredientų. Visada svarbu išlaikyti tinkamas proporcijas ir jausti saiką“, – sako E. Gavelienė.
Artėjant Helovinui „Rimi“ kviečia tvariai naudoti moliūgus ir ruošiantis šiai šventei iš skaptuotų moliūgų minkštimo pasigaminti gardžių patiekalų.
Kepti moliūgai su fetos sūrio padažu
vidutinis | 4 asm. | 1 val. 10 min.
Patiekalui reikės:
600 g bulvių
1 kg moliūgų
1 žiedinio kopūsto (kalafioro)
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 raudonojo svogūno
2 skiltelių česnako
1 aitriojo pipiro
65 g špinatų
Padažui reikės:
150 g fetos sūrio
2 stiklinių jogurto
1 ryšulėlio raudonėlių
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 225 ° C, kartu kaitinkite ir skardą, ant kurios kepsite daržoves.
- Išskobkite moliūgo minkštimą su sėklomis. Supjaustykite moliūgą, bulves ir kalafiorą. Sumaišykite daržoves su aliejumi bei pagardinkite druska ir pipirais. Viską sudėkite ant įkaitintos skardos ir kepkite 15 min.
- Nulupkite ir supjaustykite svogūną, česnaką, taip pat čili pipirą (prieš tai išėmę sėklas). Sumaišykite svogūną, česnaką ir čili pipirą su šiek tiek aliejaus ir sudėkite ant kepamų daržovių. Viską kepkite dar 10 min.
- Dubenėlyje sumaišykite šakute sutrintą fetos sūrį ir jogurtą, įdėkite pusę ryšulėlio smulkinto raudonėlio. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Prieš patiekiant sumaišykite likusį raudonėlį ir špinatus su daržovėmis.