Šventinis laikotarpis – tai ne tik susitikimas su artimaisiais, draugais ir pažįstamais, tačiau – ir didelės vaišės. Kiekvieną aplankius, vis sėdamės prie šventinio stalo ir valgome.
Ką daryti, kad švenčių nesugadintų ne tik skrandžio, bet ir rimtesnės sveikatos problemos?
Nuo didelio kiekio ir įvairaus maisto dažnas skundžiasi „sunkumu“ skrandyje, raugėjimu, pykinimu, pilvo raižymu; jei tulžies pūslėje turite akmenų – riebus maistas šiuos gali „išjudinti“, iššaukti akmenligę.
Taigi, pateikiame trumpus patarimus, kad šventės netaptų iššūkiu virškinimo sistemai: visų pirma, venkite daug riebaus maisto, jis kenkia ne tik tulžiai, tačiau, organizme padidėjus cholesterolio kiekiui, gali net sukelti širdies smūgį. Geriausia būtų ant šventinio stalo dėti kuo sveikesnius patiekalus. Gazuotų gėrimų vartokite kaip įmanoma mažiau, alkoholio, žinoma, taip pat.
Nebūtina ragauti visko, ką matote ant stalo, net jei šeimininkai primygtinai siūlo suvalgyti ir silkutės, ir mėsytės, ir penkių rūšių mišrainės! Valgykite mažais kiekiais, maistą gerai sukramtykite. Svarbiausia jausti saiką ir palikti skrandyje šiek tiek „vietos“.
Jei jau taip nutiko, kad persivalgėte – eikite pasivaikščioti gryname ore, išgerkite detoksikuojančios arbatos, tačiau jokiu būdu, tik atsikėlę nuo stalo, neikite miegoti, nes miegant skrandis dirba daug lėčiau. Jei jaučiate, kad jokios priemonės nepadeda, tik tuomet išgerkite virškinimą skatinančių vaistų.
Kai kurie gydytojai po šventinio maratono net rekomenduoja kelias dienas pabadauti, kad organizmas išsivalytų nuo per didelio kiekio ir per įvairaus maisto.
Likite sotūs ir sveiki!
Nuo apsirijimo gali tapti ryžu.