Tai žemiau nulio nukrentanti termometro stulpelio padala, tai stiprus lietus ir nuolatinė drėgmė – dabartinė kasdienybė Lietuvoje ir tiesiausias kelias sklisti virusams. Užklupus tokioms darganoms, pajutus pirmuosius peršalimo simptomus ar pritrūkus energijos, tautiečiai griebiasi laiko patikrinto česnako, imbiero, citrinų, medaus ar netgi svogūnų. Tačiau dalis šių produktų turi labai specifinį, aštrų kvapą ir skonį, tad toli gražu tinka ne visiems, o kitiems galiausiai įkyri. Visgi, šiuose ingredientuose esančių naudingų medžiagų galima gauti ir gaminant įvairius patiekalus, pavyzdžiui, skanią, organizmą sušildančią bei imunitetą stiprinančią daržovių ir kruopų sriubą.
Gausūs naudingų medžiagų
Turbūt vienas didžiausių šio patiekalo privalumų, kad daržovių ir kruopų sriubą galima pagaminti itin greitai, o ingredientų gauti kone kiekvienoje parduotuvėje. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad tokiai sriubai reikalingi ingredientai – itin pamėgti Lietuvos gyventojų ir dažnai atsiduria jų pirkinių krepšeliuose.
„Pernai daugiausiai net 37 proc., – visų kruopų pardavimų sudarė sriuboms itin tinkamos miežinės, perlinės ir kvietinės kruopos. Tai nebrangūs, skanūs ir maistingi ingredientai, kuriuos lengva paruošti net ir virtuvės naujokui. Taip pat šalies gyventojai pernai daržovių kategorijoje daugiausiai pirko bulves, morkas ir svogūnus, tokios daržovės yra idealus pasirinkimas gaminant sočią ir organizmui itin dabar naudingą sriubą“, – teigia E. Dapkienė.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė akcentuoja, kad dabartiniu metų laiku, kai lauke šalta ir drėgna, tokios sriubos tampa būtiniausių vitaminų, mineralų ir energijos šaltiniu: morkos, spalvotosios paprikos ir gūžiniai kopūstai yra gausūs imuninę sistemą stiprinančio vitamino C, nuo virusų ir bakterijų puikiai saugo svogūnai ir česnakai, vitaminų pilna ir kruopose.
„Kruopos taip pat turi normaliai žmogaus organizmo funkcijai ir imuniteto sustiprinimui būtinų baltymų, riebalų ir angliavandenių, o bulvės slopina lėtinius uždegimus. Imunitetą stiprinančios sriubos naudingos ir tuo, kad padeda suvartoti per dieną reikalingų skysčių kiekį, gerina žarnyno veiklą ir suaktyvina medžiagų apykaitą“, – pasakoja maisto kulinarijos ekspertė.
Nebijokite eksperimentuoti
B. Baratinskaitė pabrėžia, kad dėl daugybės labai skirtingų sriubų receptų tinkamą variantą tikrai ras kiekvienas. Visgi, siekiant gauti didžiausią naudą ir geriausią skonį, reikėtų laikytis kelių esminių taisyklių. Visų pirma, sriubą derėtų virti kuo trumpiau, nes daržovės gali prarasti dalį vertingų maisto medžiagų ir vitaminų.
„Svarbu, kad pagrindiniai patiekalo ingredientai pernelyg nesuminkštėtų. Į sriubą nebijokite dėti kuo daugiau skirtingų spalvų ir skonių daržovių, tuomet jūsų patiekalas bus itin ryškus. Dėl geresnio ir intensyvesnio skonio galite supjaustyti ar sutarkuoti bei su trupučiu aliejaus ar sviesto tiesiog orkaitėje pakepinti daržoves, o baigiant virti sriubą į ją įpilti kelis šauktus citrinos sulčių ar obuolių acto. “, – pataria „Maximos“ atstovė.
Svarbiausia, nebijoti eksperimentuoti net su kruopomis ir ankštinėmis daržovėmis, o įkvėpimui siūlo kelis paprastus sriubų receptus.
Daržovių ir kruopų sriuba
Porai porcijų reikės: pusės stiklinės kvietinių kruopų, 2 česnako skiltelių, 2 lauro lapų, 2 vidutinio dydžio bulvių, 1 morkos, 1 cukinijos, 1 svogūno, žiupsnelio pipirų ir druskos.
Smulkiai supjaustykite česnaką, svogūną, morką ir cukiniją, o bulves – kubeliais. Į puodą įpilkite maždaug 1,5 litro vandens, įdėkite lauro lapus, įberkite druskos ir pipirų. Vandeniui užvirus, suberkite kruopas ir bulves bei pavirkite apie 7 minutes. Tuo metu keptuvėje apkepinkite smulkintą česnaką, svogūną ir morką, viską kartu su cukinija suberkite į puodą ir pavirkite dar iki 10 minučių. Galiausiai, pagardinkite jogurtu ar grietine bei pasirinktais prieskoniais, pavyzdžiui, krapais.
Daržovių sriuba su ryžiais
Porai porcijų reikės: 1,5 litro daržovių sultinio, 40 gramų ryžių, 2 vidutinio dydžio bulvių, 2 česnako skiltelių, 1 brokolio, 1 morkos, 1 poro, žiupsnelio druskos ir pipirų.
Smulkiai supjaustykite brokolius, morką, česnaką ir porą, juos pakepinkite įkaitintame aliejuje, paskaninkite pipirais. Kubeliais supjaustytas bulves bei ryžius įdėkite į verdantį sultinį, jiems pavirus apie 10 minučių įdėkite pakeptas daržoves ir pavirkite dar antra tiek. Paskaninkite grietine ar jogurtu.
„Nemėgstantys brokolių juos gali pakeisti kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, paprika. Taip pat pagardinti sriubą galite duonos skrebučiais. Svarbiausia nebijoti išlaisvinti fantaziją, o geresniam skonių susiliejimui padeda ir šiek tiek kantrybės, kai sriubai leidžiama dar bent 10 minučių pastovėti nukėlus puodą nuo kaitros. Skanaus!“ – linki B. Baratinskaitė.