Pirmąjį vasaros sekmadienį minima tėvo diena – tai puiki proga pamaloninti mylimus šeimos vyrus dėmesiu, rūpesčiu ir trupučiu saldumynų. Saikingai vartojami desertai skatina laimės hormono gamybą, o kai jie su meile pagaminti artimųjų – sušildo širdį. Maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti kelis receptus, kuriuos nesunkiai pagamins tiek įgudę kulinarai, tiek ir pradedantieji.
„Sunku įvaizduoti tiek visuotines šventes, tiek kiekvieno mūsų asmenines progas be saldžiųjų kepinių ar nekasdienių desertų. Žinoma, patys ne visuomet turime laiko ir įgūdžių pagaminti skanius, gražius saldumynus. Ne veltui „Maxima“ turi savo konditerius, kurie sukūrė platų „Meistro kokybės“ gaminių asortimentą – įvairių skonių bei sudėtingumo rankų darbo desertų“, – kalba Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.
„Maximos“ duomenimis, pirmąjį birželio savaitgalį, kai minima tėvo diena, žmonės dažniausiai renkasi varškės Kuršėnų vyniotinį, o antroje vietoje –tortas su maskarponės sūriu.
Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė, įsitikinusi, kad turint laiko, desertus smagu gaminti patiems – tai visada pradžiugina namiškius. Be to, vaikams pats gaminimo procesas gali būti įdomi pramoga.
„Juo labiau, kad saldumynai gali būti ir paprasti, greitai paruošiami. Apstu nesudėtingų kepinių receptų arba desertų, kurie gaminami nekepant. Beje, kepant pyragus, biskvitus praverčia viena gudrybė – jeigu recepte nenurodoma kitaip, visus produktus patartina kiek anksčiau išimti iš šaldytuvo, kad jie būtų vienodos kambario temperatūros. Tuomet kepiniai bus puresni, geriau iškils“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė ir kviečia palepinti tėčius pačių pagamintais skanumynais.
Ir tėčiai prisimins vaikystę: kondensuotu pienu pertepti vafliai
Reikės: 7 vaflių lakštų, skardinės saldaus sutirštinti pieno, rūgštoko džemo arba uogienės – puikiai tinka serbentų, vyšnių.
Tai vienas paprasčiausių desertų, kuris savaime blankius produktus kilsteli į aukštesnį lygį. Gamybos procesas įveikiamas net ir neturintiems jokių kulinarinių įgūdžių.
Išsirinkite indą lygiu dugnu, kuriame vafliai lengvai telpa – tai gali būti ir paprasčiausia kepimo popieriumi išklota skarda. Dėkite vaflio lakštą, šaukštu pilkite ant jo sutirštintą pieną ir išsklaidykite per visą vaflio paviršių. Ant viršaus dėkite kitą lakštą ir tepkite sutirštintą pieną. Uždėję trečią lakštą, ant jo tepkite džemą ar uogienę. Kitus du lakštus vėl pertepkite kondensuotu pienu, o trečią – uogiene. Uždėję paskutinį lakštą, užklokite jį kepimo popieriumi ir paslėgę dėkite bent valandai į šaldytuvą. Paslėgti šį desertą galima ant viršaus uždėjus pjaustymo lentelę, o ant jos sunkesnį daiktą, ar indą. Po valandos traukite iš šaldytuvo, pjaustykite ir skanaukite.
Šokoladinė palaima: pyragas su chia sėklomis
Reikės: 4 šaukštų chia sėklų, 200 g. juodojo (arba specialaus konditerinio) šokolado – jį galima pakeisti puse stiklinės kakavos miltelių, 125 g. sviesto (jis turi būti minkštas, tad iš šaldytuvo išimkite prieš porą valandų), 5 vidutiniai kiaušiniai, puodelis (maždaug 240 g.) migdolų miltų, 240 g. sukraus, žiupsnelis druskos, šaukštelis sodos.
Pirmiausiai įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir 15-kai minučių užmerkite chia sėklas – užpilkite jas puodeliu vandens ir nuolat pamaišykite, kad nesukibtų į gumulėlius. Jeigu naudojate šokoladą, ištirpinkite jį ir leiskite pravėsti. Į indą įmuškite kiaušinius, dėkite cukrų, migdolų miltus, sviestą ir sodą, viską išmaišykite ir toliau maišydami pilkite ištirpintą šokoladą. Jeigu naudojate kakavos miltelius, tiesiog pilkite juos į indą su kitais produktais. Maišykite maždaug minutę, kol masė taps vientisa, be gumuliukų, tuomet pilkite išbrinkusias chia sėklas ir darkart gerai išmaišykite.
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, pilkite masę ir kepkite apie 35-40 min. Iškepus, leiskite pyragui atvėsti 5-10 minučių, tuomet išimkite iš kepimo indo ir dalinkite namiškiams.
Gabalėlis švelnumo: purus keksas su varške
Reikės: 300 g. varškės, 150 g. sviesto (turi būti minkštas, tad jį iš šaldytuvo ištraukite kiek anksčiau), stiklinės kvietinių miltų, pusantros stiklinės cukraus, 3 kiaušinių, pakelio kepimo miltelių, 10 ml. aliejaus, pusės šaukštelio vanilės ekstrakto.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sviestą išsukite su cukrumi iki purios vienalytės masės į kurią įmaišykite varškę. Viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos kreminės tekstūros. Tuomet įmuškite kiaušinius ir berkite kepimo miltelius, įdėkite vanilės ekstraktą ir vėl išplakite. Maišydami berkite per sietelį išsijotus miltus. Masę pilkite į kepimo indą išteptą aliejumi arba išklotą kepimo popieriumi. Kepkite 35-40 minučių. Kai tik kepinys švelniai parus, paimkite medinį krapštuką ir įsmeikite – keksas bus iškepęs, jeigu ištraukus krapštuką jis liks sausas, neapkibęs tešla.
Leiskite keksui šiek tiek atvėsti ir patiekite su ledais bei šviežio derliaus braškėmis ar šilauogėmis.
591067 589670I real delighted to discover this website on bing, just what I was seeking for : D also bookmarked . 32520