Kiaušiniai liaupsių susilaukia ne tik iš skanų maistą mėgstančių gurmanų, bet ir mitybos klausimais besirūpinančių dietologų. Teigiama, jog tai – maistine verte itin turtingas produktas, kurį lengva įkomponuoti į įvairius patiekalus: nuo puraus omleto iki kvapnių kepinių. Gamybos ir vertinimo procese daugiau pagyrų paprastai susilaukia kiaušinio trynys, tačiau, ekspertų teigimu, pamiršti baltymo taip pat nevalia – iš likusių baltymų galima pagaminti įvairių patiekalų. „Maximos“ maisto ekspertai pasidalijo trimis paprastais receptais.
Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorės Ernestos Dapkienės, kiaušiniai yra vienas dažniausiai pirkėjų krepšeliuose sutinkamų produktų. Tradiciškai jų pardavimai šokteli Velykų periodu, tačiau ir įprastu laiku šis produktas yra vienas lyderiaujančių.
„Matome tendenciją, jog vis daugiau žmonių perka tvaresnius kiaušinius – padėtus vištų, gyvenančių ant kraiko ar laisvai laikomų vištų. Vien šiais metais laisvai laikomų vištų kiaušinių pardavimų paaugo net 70 proc., ekologiškų kiaušinių pardavimai taip pat padidėjo. Vis dėlto, tikriausiai nieko nenustebinsiu, kad didžiausią dalį įsigyjamų kiaušinių sudaro mažiausiai kainuojantys“, – konstatuoja E. Dapkienė.
Ji taip pat primena, kad pernai„Maxima“ savo „Meistro kokybės“ kulinarijos ir konditerijos produkcijoje atsisakė narvuose laikomų vištų kiaušinių. Tai – nuoseklus žingsnis, siekiant iš viso atsisakyti narvuose auginamų vištų kiaušinių iki 2025 metų.
Platus pritaikymas gamyboje
Tuo metu Brigita Baratinskaitė, „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė, atkreipia dėmesį, kad viename vidutinio dydžio kiaušinyje yra 6,5 g baltymų ir 6,4 g riebalų, o didžioji šių medžiagų dalis slypi trynyje. Nepaisant to, kiaušinio baltymo biologinė vertė taip pat didžiulė, nes jame galima rasti gausybę aminorūgščių.
„Kiaušiniai – labai universalus, maistingas ir sveikatai palankus produktas, pagal maistinę vertę neretai prilyginamas mėsai, žuviai ar ankštinėms daržovėms. Norint mėgautis visaverte kiaušinio nauda, tikrai nebūtina atskirti trynio nuo baltymo – priešingai, rekomenduojama valgyti jį visą. Tiesa, kiaušinius būtina gerai apdoroti: t.y. išvirti, iškepti ar kitaip paruošti. Na, o jei jau nutiko taip, kad gaminant įmantresnius patiekalus liko kiaušinių baltymų, neišmeskite jų, o panaudokite išradingai: išsikepkite purų baltymų omletą, pasigaminkite naminių saldainių „Marshmallow“ arba visame pasaulyje populiarų „Pavlova“ desertą. Tai – tik dalis sprendimų, nes kiaušinių baltymų panaudojimas išties platus“, – pataria B. Baratinskaitė.
Pasak jos, parduotuvės vis dažniau pirkėjams siūlo ir jau atskirtus bei patogiai supakuotus kiaušinių baltymus, kurie itin pasitarnauja gaminant konditerijos gaminius, kepant omletus, kiaušinienes ir kitus patiekalus. B. Baratinskaitė primena, kad tokiame baltymų šaltinyje nėra jokių riebalų, todėl šią kiaušinių alternatyvą renkasi tie, kurie dėl sveikatos ar dietos ribojimų vengia riebalų ir cholesterolio.
„Baltymai yra nepakeičiamas ingredientas mūsų gamyboje. Iš populiariausių gaminių, kuriems pagaminti reikia būtent baltymų – „Kuršėnų“ varškės vyniotinis, tortas su maskarponės sūriu, griliažinis plokštainis ir plokštainis su vyšnių įdaru“, – vardija „Maximos“ maisto ekspertė.
Norintiems paskanauti patiekalų iš kiaušinių baltymų ar sukantiems galvą, kur juos panaudoti, ji rekomenduoja išbandyti abejingų nepaliekančius receptus.
Vasariška „Pavlova“ pyragaičiai su saldžiarūgštėmis braškėmis
Reikės: 4 kiaušinių baltymų, 250 g cukraus, 2 stiklinių ketvirčiais supjaustytų braškių, 2 šaukštų balzaminio acto, 2 šaukštų citrinos sulčių, 250 ml riebios grietinėlės, 2-3 vanilės esencijos lašų, mėtų lapelių.
Gaminame: kiaušinio baltymus ir 200 g cukraus išplakite iki standžios, savo formą išlaikančios masės, kol joje visiškai nebebus jaučiami cukraus kristalai. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos iš gautų baltymų putų formuokite šešis šulinėlio formos pyragaičius. Kraštai turi būti aukštesni už vidurį, tam, kad galėtumėte jį pripildyti. Suformuotus pyragaičius pašaukite į įkaitintą iki 120 laipsnių orkaitę ir kepkite 1 val. Baigus kepti, praverkite orkaitės dureles ir palikite kepinius atvėsti.
Kol pyragaičiai vėsta, pasigaminkite užpildą. Supjaustytas braškes, likusį cukrų, balzaminį actą ir citrinos sultis sumaišykite puode. Kaitinkite ant ugnies ir pavirkite apie 10 min. Nukėlus nuo ugnies, leiskite įdarui atvėsti. Tuo metu išplakite iki standumo grietinėlę, įlašindami į plakinį vanilės esencijos. Viskam pravėsus, į kiekvieną morengą dėkite kupiną šaukštą plaktos grietinėlės, suformuokite joje nedidele duobutę. Tuomet įdėkite šaukštelį braškių su balzaminiu actu, supjaustytą šviežią braškę, o ant viršaus – mėtos lapelių. Skanaus!
Proteininiai avižų blyneliai
Reikės: 6-7 kiaušinių baltymų, 100 g avižinių dribsnių, 150 g varškės, 1 šaukštelio cukraus, gabalėlio sviesto kepimui.
Gaminame: Visus ingredientus – kiaušinių baltymus, avižinius dribsnius, varškę, cukrų – sudėkite į virtuvinį kombainą ir patrinkite keliolika sekundžių. Masė turi būti vientisa, maždaug grietinės tirštumo. Sviestą įkaitinkite keptuvėje ir formuokite nedidelius blynelius. Apkepkite iš abiejų pusių, kol blynai švelniai paruduos ir apskrus. Patiekti galima su jogurtu, grietine, mėgstama uogiene ar trintomis uogomis. Gero apetito!
Baltymų omletas su feta
Reikės: 4 kiaušinio baltymų, 20-30 g fetos sūrio, saujos smulkintų svogūnų laiškų, saujos špinatų, druskos, pipirų, aliejaus kepimui.
Gaminame: Kiaušinių baltymus, įbėrę šiek tiek druskos ir pipirų, suplakite iki standžios masės. Į ją dėkite smulkintus svogūnų laiškus, špinatus ir sutarkuotą sūrį. Baltymų masę su priedais pilkite į aliejumi įkaitintą keptuvę ir pakepinkite po kelias minutes iš abiejų pusių. Patiekti galima su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!
716624 744757Hi there! Nice stuff, please do tell me when you finally post something like this! 72008