Šiandien Lietuvoje minimos Užgavėnės – žiemos šventė, simbolizuojanti žiemos išvarymą siekiant prisišaukti pavasarį. Pagrindiniai šios šventės simboliai – persirengėliai, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės (arba Gavėno) deginimas, na, ir žinoma, blynai.
Kad Užgavėnės būtų skanesnės, pateikiame keletą blynų receptų.
Avižinių dribsnių blynai
Reikės: 200 ml avižinių dribsnių, 1 kiaušinio, 100 ml lieso natūralaus jogurto, vandens. Padažui: 10 išmirkytų džiovintų slyvų, 2 bananų, 200 ml lieso natūralaus jogurto.
Avižinius dribsnius užmerkite iš anksto (dribsniai turi būti apsemti). Dribsniams išbrinkus, į juos dėkite vieną kiaušinį, 100 ml lieso natūralaus jogurto ir pripilkite tiek vandens, kad masė būtų tinkama blynams kepti. Pagaminkite padažą: sutrinkite bananus ir nusausintas slyvas, sumaišykite su 200 ml lieso natūralaus jogurto. Blynams iškepus, juos apipilkite padažu.
Bananiniai blynai
Reikės: 2 banaų, 1 stiklinės miltų, 3 šaukštų cukraus, 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 3 g sodos, 200 ml pieno, 2 šaukštų tirpinto sviesto, 6 šaukštų aliejaus.
Vieną bananą sumaigykite šakute, kitą supjaustykite kubeliais. Kiaušinius suplakite su cukrumi, pienu, sviestu ir sumaišykite su bananais. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, sodą, viską gerai sumaišykite. Keptuvėje ant įkaitinto aliejaus kepkite nedidelius blynelius.
Mieliniai blynai
Reikės: 500 ml pieno, 500 g kvietinių miltų, 3 kiaušinių, 50 g ištirpinto sviesto, 3 šaukštų cukraus, 7 g sausų arba 20 g šlapių mielių, žiupsnelio druskos.
Pieną pašildykite, 20 ml pieno užpilkite ant sausų mielių ir maišykite, kol ištirps. Palikti pastovėti, kol ant viršaus susidarys baltos putos. Supilti į likusį pieną ir gerai išmaišyti.
Į pieną su mielėmis berti cukrų, druską, įmušti kiaušinius ir gerai išlpakti.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įsijoti į pieno masę, užmaišyti tešlą. Miltų gali reikėti daugiau. Tešla turi būti labai tirštos grietinės tirštumo. Uždengti rankšluosčiu ir padėti valandai šiltai kilti.
Į pakilusią tešlą pilti tirpintą sviestą ir gerai išmaišyti.
Įkaitinti keptuvę, pilti truputį aliejaus. Dėti tešlą ir, sumažinus kaitrą, iš lėto, kad pakiltų, kepti iš abiejų pusių.
Varškės lietiniai blynai
Reikės: 160 g varškės, 160 ml pieno, 2 kiaušinių, 100 g miltų, 50 ml vandens, 30 g ištirpinto sviesto, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, šiek tiek cukraus, vanilinio cukraus, cinamono.
Į dubenį sudėti varškę, įmušti kiaušinius, suberti cukrų, vanilę, druską ir sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Tuomet įpilti pieną, sviestą, suberti cinamoną ir išmaišyti. Į paruoštą masę berti miltus su kepimo milteliais ir vėl gerai išmaišyti, supilti vandenį ir dar kartą pamaišyti.
Į keptuvę įpilti aliejaus, įkaitinti, pilti tešlos, ją paskirstyti per visą keptuvės plotį ir kepti porą minučių.