Siaučiant Afrikiniam kiaulių marui aštuoniose iš dešimties Anykščių rajono seniūnijų buvo uždrausta laikyti kiaules, jos buvo išskerstos. Kiaulių maro pavojus dar neišnyko, tačiau Anykščių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Dainius Žiogelis pranešė, kad smulkieji ūkininkai vėl gali auginti kiaules, tik norintys tuo užsiimti privalės pasirūpinti biosauga, kuri nereikalauja didelių investicijų. Tačiau ar ilgesnį laiką kiaulių nelaikę ūkininkai, kaime gyvenantys žmonės panorės vėl užsiimti kiaulininkyste, kol iš Lietuvos nepasitraukė kiaulių maro grėsmė?
„Anykšta“ rajone gyvenančių žmonių klausė, ar auginote, galbūt jau laikote, ar ruošiatės auginti kiaules?
Algis BUKAUSKAS, Laičių kaimo (Viešintų sen.) ūkininkas:
– Turiu mėsos perdirbimo cechą, kuriame reikia laikytis labai griežtų reikalavimų, tad būsimi biosaugos reikalavimai dėl kiaulių laikymo manęs negąsdina. Auginau kiaules, tačiau bene prieš dvejus metus kiaulių ūkį teko likviduoti dėl Afrikinio kiaulių maro, tačiau vilties nepraradau ir palaipsniui ruošiuosi vėl jas auginti. Tačiau neskubėsiu, nors savų kiaulių mėsa man labai reikalinga. Iki gatavo mėsos produkto – penkios grandys, kaip sakoma,- iš žemės ištrauki ir į burną įdedi. Kiaules juk šėriau ir šersiu savo užaugintais pašarais. Pirkti kitų užaugintas kiaules atseina gerokai brangiau.