Nedaugelis maisto produktų turi turtingą istoriją ir net savo gerbėjų dieną. Vienas tokių – sūris, kurio garbei kasmet sausio 20- ąją švenčiama Nacionalinė sūrio mylėtojų diena. Šia proga galima pasimėgauti ne tik savo mėgstamu sūriu, bet ir išbandyti naujas jo rūšis bei receptus. Renkantis sūrį sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė siūlo atkreipti dėmesį į jo riebumo procentą. Tuo tarpu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kaip tinkamai sūrį laikyti namuose ir ką skanaus su juo pasigaminti.
Renkantis sūrį svarbu įvertinti jo riebumo procentą
Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, sūris yra be galo plati produktų grupė – nuo minkštųjų iki kietųjų ar fermentuotų: „Kaip vienas palankiausių racionų pasaulyje įvardijama Viduržemio jūros regiono virtuvės dieta. Joje tiek minkštieji, tiek kietieji sūriai vartojami beveik kiekvieną dieną. Tiesa,kiekvienas žmogus turėtų įvertinti savo organizmo būklę ir tuomet nuspręsti, kokį sūrį ir kaip dažnai jam galima valgyti.“
Gydytoja dietologė akcentuoja, kad renkantis sūrį reikėtų atkreipti dėmesį į jo riebumo procentą ir įvertinti kitas medžiagas, iš kurių jis pagamintas: „Kuo daugiau papildomų ingredientų pamatysite etiketėje, tuo labiau tolstama nuo tikrosios sūrio naudos. Nepaisant to, tiems, kurie nėra alergiški pieno produktams, pasirinkus saikingą kiekį sūris yra puikus produktas. Jame yra tokių naudingų medžiagų kaip visaverčiai baltymai, A ir B grupės vitaminai, taip pat kalcio, fosforo, gausu aminorūgščių, lipidų bei baltymų.“
Mėgstantiems sūrį dr. E. Gavelienė primena svarbią taisyklę – jis neturėtų užgožti kitų maisto produktų ir gali būti vartojamas kad ir penkias dienas per savaitę: „Svarbu išlaikyti proporcijas ir sūriu gardinti patiekalus, tačiau jis neturėtų tapti pagrindiniu patiekalo turiniu. Jeigu sūrį valgome vieną, jis dažniausiai užima tarpinio valgymo poziciją – kaip užkandis. Sūris taip pat gali būti puikus pusryčių patiekalas, kaip sumuštinių dalis, tačiau kaskart jį vartojant svarbu pasirinkti tinkamą kiekį.“
Pasak dietologės, fermentinių sūrių dienos norma – žmogaus nykščio dydžio. „Atrodo, labai nedaug, bet jei tokio sūrio neskanavote kelias dienas, tikrai galima suvalgyti daugiau. Kartais sakoma, kad štai prancūzai valgo daug sūrių, jie yra jų maisto kultūros dalis, bet tai nekenkia nei jų figūrai, nei sveikatai. Tačiau žvelgdami į kitas tautas, mes dažnai išskiriame tik vieną mitybos komponentą, neįvertindami kitų: paties valgymo proceso ir bendro dienos maisto kiekio“, – pastebi dr. E. Gavelienė.
Laikymui geriausia naudoti specialų popierių
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, prekybos tinklo asortimente yra daugiau nei 300 sūrio produktų. Populiariausi iš jų – fermentiniai, kietieji, minkšti, balto ir mėlyno pelėsio sūriai: „Visose šiose grupėse turime tiek pigesnių, prieinamų kiekvienam, tiek išskirtinių sūrių su saugomos kilmės nuorodomis. Per Kalėdas, Velykas ir vasaros mėnesiais sūrių asortimentas yra papildomais produktais, skirtais specialiai tam sezonui. Pirkėjų itin mėgstami fermentiniai ir minkštieji (feta, mocarela, mascarponės) sūriai.“
Sūrį patariama rinktis pagal skonį ir patiekalą, į kurį planuojate jį dėti. Tačiau jei ieškote autentiško produkto, specialistė siūlo atkreipti dėmesį į saugomos kilmės vietos ar geografinės nuorodos ženklus. Tuo tarpu brandinimo laikas išryškina ir suintensyvina sūrių skonines savybes, keičiasi ir jų tekstūra. „Norintiems sutaupyti, vertėtų rinktis „Rimi Basic“ prekinio ženklo sūrį“, – pataria specialistė.
Anot O. Suchočevos, kiek produktas tinkamas vartoti, nurodo terminas ant pakuotės, tačiau jei sūris yra pakeitęs jam būdingą spalvą ar atrodo sausokas, jo reikėtų vengti: „Svarbiausia laikytis gamintojo nurodytų sąlygų. Rekomenduojama sūrių nelaikyti plastikinėje pakuotėje ar taroje, kadangi jiems reikalinga oro cirkuliacija. Tad laikymui geriausia naudoti specialų sūrių arba pergamentinį popierių. Tam, kad nereikėtų švaistyti nei maisto, nei pinigų, visada geriau pirkti mažesnį sūrio kiekį, bet dažniau.“
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės, pasibaigus didžiosioms metų šventėms pirkėjai yra linkę taupyti, tad ekspertė rekomenduoja keletą būdų, kaip apsipirkdami galime išleisti mažiau: „Sutaupyti apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio planavimas, kokybę už prieinamą kainą garantuojanti „Rimi Basic“ produktų linija, kurioje rasite ir sūrių, bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas ir kaupimą nuo išleistos sumos.“
Kai kurie sūriai gali tapti patiekalais
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, bri ir kamamberas gali būti pagrindiniai karštųjų patiekalų ingredientai, tereikia sūrį 15-20 minučių pašauti į orkaitę: „Pakepus ir pradūrus iškepusio sūrio plutelę, galite juo gardžiuotis dažydami į jį duoną. Jei šalia patieksite figų ar kitų vaisių džemo, medaus, saldesnių čatnių ar riešutų, gomuryje susitikę skirtingi skoniai leis pajusti sūrio subtilybes.“
Tuo tarp pelėsiniais sūriais technologė siūlo gardinti salotas, omletus, picą, mėsą ar žuvį. „Iš mėlynojo sūrio lengvai pagaminsite padažą – tereikia sūrį sutrupinti arba išlydyti ir sumaišyti su grietine ar jogurtu. Prancūzijoje populiarus ir kiek mums netikėtas derinys – pelėsiniai sūriai su keptomis bulvėmis. Griežinėliais supjaustytos bulvės verdamos, paskui kepamos keptuvėje su šonine ir galiausiai apkepamos orkaitėje su vynu ir bri sūriu. Mėlynojo pelėsio sūris pagardins daržovių apkepus, jis dera ir prie karštų bulvių – tiesiog užtepkite jo ant orkaitėje kepamų bulvių puselių“, – pataria specialistė.
„Rimi“ siūlo paminėti Nacionalinę sūrio mylėtojų dieną ir kviečia pasigaminti burnoje tirpstantį sūrio pyragą.
Šaldytas sūrio pyragas su apelsinais ir imbieriniais sausainiais
RECEPTAS
Pagrindui reikės:
70 g sviesto „Rimi“;
200 g „Rimi Basic“ sausainių „Klasika“;
50 g kokosų drožlių „Rimi“
Šaukštelio cinamono.
Kremui reikės:
500 g šviežio sūrio „Rimi“;
80 g cukraus miltelių;
70 g grietinės „Rimi“, 30 proc. riebumo;
1 vnt. kiaušinio;
3 vnt. kiaušinio trynio;
1 vnt. citrinos.
Gaminimo eiga:
- Sutrupinkite sausainius.
- Ant sutrupintų sausianių, suberkite kokoso drožles (jei norite, pyragą galite gaminti ir be kokoso drožlių, tokiu atveju padidienkite sausainių kiekį iki 220 g), suberkite cinamoną ir sudėkite minkštą, kambario temperatūros sviestą. Pagrindas turi būti trapus, tačiau gerai įspaudžiamas į torto formą.
- Sausainių ir sviesto masę paskirstykite (iki kraštų) į sviestu išteptą kepimo formą.
- Kiaušinius ir trynius švelniai suplakite su cukraus milteliais.
- Sudėkite šviežią kreminį sūrį ir grietinę.
- Masę lengvai išmaišykite, kol išnyks visi gumuliukai.
- Įtarkuokite citrinos žievelę ir įspauskite 1/3 citrinos sulčių.
- Viską dar kartą išmaišykite ir dėkite ant sausainių masės.
- Formą uždenkite folija ir kepkite 150°C apie 40 minučių, tada nuimkite foliją ir kepkite dar 20 minučių. Kad iškeptas sūrio pyragas būtų drėgnesnis ir sultingesnis, kepdami orkaitės apačioje padėkite dubenį su vandeniu.
Skanaus!
Daugiau: sūriai