• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 30 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Bolivinė balanda – kruopa, kuri turėtų atsidurti kiekvieno mitybos racione

Pranešimas spaudai
2021-11-27
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Norėdami gyventi ir maitintis sveikiau, kasdien ieškome naujų produktų. Vienas tokių – bolivinė balanda, pasaulyje žinoma ir vertinama jau tūkstantmečius, bet savo populiarumą Lietuvoje auginanti pamažu. Anot prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Dianos Špūrienės, anksčiau laikyta egzotiška, ši kruopa vis dažniau atsiduria pirkėjų lėkštėse. Bolivinių balandų panaudojimas kulinarijoje – beribis. Jomis gardinamos salotos, troškiniai, sriubos ir net desertai, jos taip pat puikiai tinka pusryčių košėms, blyneliams bei garnyrui prie mėsos ar žuvies patiekalų. Visgi, bolivinė balanda ne ką mažiau naudinga ir mūsų sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įvardija, kodėl šios kruopos laikomos super maistu ir kas turėtų jas įtraukti į savo kasdienės mitybos racioną.

Anot mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovės Dianos Špūrienės, bolivinės balandos, dėl joms būdingų savybių, priskiriamos kruopų kategorijai, nors iš tiesų yra Andų kalnuose itin paplitusio, laukinio bolivinės balandos augalo sėklos. „Nors anksčiau daugeliui lietuvių bolivinės balandos atrodė egzotiškos ir neįprastos, tačiau dabar vis daugiau pirkėjų atranda šias kruopas ir įvairias jų rūšis naudoja maisto gaminime. Tiesa, kai kuriems jų skonis ar išvaizda vis dar nėra patrauklus“, – sako ekspertė. 

Prieš verdant bolivines balandas rekomenduojama jas nuplauti po tekančiu, vėsiu vandeniu, kad išvirtos kruopos nebūtų karčios. Bolivines balandas vandenyje virti reikėtų apie 15 minučių, o išvirus palikti, kad kruopos gerai išbrinktų. Išvirusios kruopos taps traškios, įgaus spiralę primenančią formą ir jas užteks pagardinti žiupsneliu druskos ar kitais prieskoniais bei naudoti norimuose patiekaluose.

Specialistė akcentuoja, kad bolivinių balandų naudojimas kulinarijoje yra išties platus: „Bolivinėmis balandomis galima pagardinti lapines ar daržovių salotas, pusryčių košes ir blynelius, įvarius užkandžius, troškinius bei sriubas. Iš jų gaminami ir desertui, pavyzdžiui, spraginta bolivinė balanda yra puikus ingredientas, ruošiant energinius batonėlius. Be to, kai kas bolivines balandas naudoja vietoje ryžių, gamindami japoniškus sušius, tad šių kruopų panaudojimas kulinarijoje yra tik fantazijos klausimas“ – teigia D. Špūrienė.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė teigia, kad bolivinė balanda yra naudinga ne tik dėl plačių panaudojimo galimybių kulinarijoje, bet ir dėl savo maistinės vertės. Ne veltui mitybos specialistai šias kruopas priskiria prie sveikatai itin palankių maisto produktų grupės.

„Renkantis maisto produktus ir dėliojant savo mitybos planą, visada pirmenybę teikiame tokiems maisto produktams, kurie turtingi kuo didesniu kiekiu mūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Bolivinės balandos priskiriamos ypač vertingų produktų grupei ir mūsų organizmui duoda eilę gyvybiškai būtinų maisto medžiagų, dėl kurių galime augti, atsinaujinti, mąstyti, dirbti, judėti ir be kurių žmogaus organizmas tiesiog nefunkcionuotų. Lyginant su kitomis kruopomis, bolivinėse balandose yra puikios sudėties žmogaus organizmui reikalingų augalinės kilmės baltymų. Jos turtingos ir geležimi, yra puikus tirpių ir netirpių skaidulų bei mineralų šaltinis“, – bolivinių balandų naudą vardija gydytoja dietologė.  

Ji priduria, kad bolivinėje balandoje nėra glitimo, todėl šis produktas puikiai tiks sergantiems celiakija ar turintiems neceliakinį jautrumą glitimui. „Įtraukti į racioną bolivinę balandą vertėtų kiekvienam, o tie žmonės, kurie turi lėtinių ligų, turėtų dar labiau atkreipti dėmesį į šias kruopas. Bolivinė balanda galėtų atsirasti žmonių, kurie turi celiakiją ar neceliakinį jautrumą glitimui mitybos racione. Taip pat tų, kuriuos vargina anemija, antro tipo cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos ar nutukimas. Ligų spektras, kuriomis sergantis žmogus savo mitybos racioną galėtų praturtinti bolivinėmis balandomis, yra išties platus“, – teigia gydytoja dietologė E. Gavelienė.

Kaip bebūtų, specialistė primena, kad nors ši kruopa ir priskiriama ypač naudingų maisto produktų grupei, tačiau subalansuotai mitybai svarbi įvairovė. Be to, kai kam gali būti nepriimtinas bolivinės balandos skonis. 

„Rimi“ kviečia atrasti naujus skonius ir į mitybos racioną įtraukti bolivines balandas. Šį kartą mažmeninio prekybos tinklo kulinarijos ekspertai dalijasi pietums tinkančiu, sočiu ir sveiku receptu su bolivinėmis balandomis.

Vištiena su moliūgais ir bolivinėmis balandomis

6 porcijoms reikės:

1 kg viščiukų šlaunelių mėsos be kaulo

3 šaukštų aliejaus

2 skiltelių česnako

1 aitriosios paprikos

1 šaukštelio saldžiosios paprikos

200 g bolivinių balandų

0.5 šaukštelio kumino

20 g šviežių kalendrų

500 g moliūgo

1 cukinijos

500 ml sultinio arba vandens

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga: 

  1. Sudėkite į dubenį viščiukų šlaunelių mėsą, suberkite aitriąją ir saldžiąją paprikas, druską, pipirus ir gerai išmaišykite.
  2. Į dubenį suberkite smulkiai sukapotą česnaką, kubeliais supjaustytą moliūgą, cukiniją, bolivines balandas ir sumaišykite su kumino prieskoniais.
  3. Keptuvėje, tinkamoje naudoti orkaitėje, įkaitinkite aliejų. Sudėkite vištieną ir kepkite nevartydami, kol viena vištienos pusė apskrus. Mėsą apverskite ir sudėkite paruoštas daržoves, supilkite sultinį ir uždenkite keptuvę dangčiu. Troškinį pagardinkite druska, pipirais ir dėkite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kepkite apie 35 minutes.
  4. Patiekiamą patiekalą papuoškite kapotais kalendrų lapeliais.
Tags: maistassveikata
Kitas įrašas

Nėra reikalo naktim „baladotis“

Panašūs straipsniai

Nevėžio vandens lygis nuolat kyla

2025-07-30
3

Tęsiantis lietums Nevėžio vandens lygis Traupyje nuolat kyla. Per paskutines penkias dienas Nevėžio vandens lygis Traupyje pakilo 72 centimetrais.

Šventosios vandens...

Auditas atskleidė, kur stringa Greitosios medicinos pagalbos tarnybos veikla

2025-07-30
0

Praėjus 2 metams nuo naujosios Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnybos veiklos pradžios Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo ir atliko šios tarnybos...

Nuotrauka iš Anykščių rajono savivaldybės puslapio internete.

Garbės piliečio ženklą perdavė Stanislavos Bilevičienės dukrai

2025-07-30
2

Anykščių rajono savivaldybės meras Kęstutis Tubis trečiadienį, liepos 30-ąją perdavė Anykščių rajono Garbės piliečio ženklą Stanislavos Bilevičienės dukrai Nijolei Dumanienei.

Šis...

 Anykščių senamiestyje  griaunamos lūšnos

2025-07-30
11

Anykščiuose formuojamas naujas atviras komercinis kvartalas su pėsčiųjų gatve, kuris turėtų tapti moderniu traukos tašku miesto centre.

Šią savaitę nugriauta seniai...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Nevėžio vandens lygis nuolat kyla
Auditas atskleidė, kur stringa Greitosios medicinos pagalbos tarnybos veikla
Garbės piliečio ženklą perdavė Stanislavos Bilevičienės dukrai
 Anykščių senamiestyje  griaunamos lūšnos
Rugpjūčio mėnesį Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje
Šarūnas Grigonis. Keisti sutapimai: nutraukta tiesioginė Tarybos komiteto posėdžio transliacija. Mere, darykite tvarką!

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 29 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 26 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 25 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 24 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Didžiausia atlygio mediana valstybės valdomose įmonėse birželį – 5 350 eurų – buvo „Ignitis grupėje“
Kariuomenė trečią dieną tęsia į Lietuvą galimai iš Baltarusijos įskridusio drono paiešką
Valstybės pajamos šiemet augo 8 proc. iki 10,2 mlrd. eurų
„Sena politine šiukšle“ prezidento pavadintas Eugenijus Gentvilas: Gitanas Nausėda yra bailys
Prezidentas rengia pasitarimą dėl bepiločių orlaivių iš priešiškų šalių keliamos grėsmės
Gintautui Paluckui – 200 tūkst. eurų paskola iš jo kontroliuojamos „Emus“

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kaip grybai?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In