
Artėja Užgavėnės – viena linksmiausių lietuviškų švenčių. Užgavėnės skirtos ne tik žiemai išvaryti, bet ir pavasariui prišaukti. O kokios Užgavėnes be kaukių, Lašininio su Kanapiniu, Morės deginimo, na, ir, žinoma, be skanių blynų? Ne veltui sakoma, kad dideli, apvalūs blynai – pavasario saulės šaukliai.
Užgavėnių šventės mokyklose, darželiuose, kolektyvuose – šiuo laikotarpiu, ko gero, iškepama kaip niekada daug įvairiausių blynų. Internete gausu įvairių blynų tešlos receptų ir dar daugiau įdarų variacijų.
„Nenuostabu, kad šiuolaikinis vartotojas pasiklysta tokioje gausybėje patarimų. Pastebėjome, kad skubantys miesto žmonės dažnai renkasi jau paruoštus miltinius mišinius, kuomet dažniausiai papildomai reikia tik vandens ir gerai įkaitintos keptuvės“, – sako Erikas Čikota, AB „Kauno grūdai“ produktų kūrimo ir vystymo tarnybos technologas. Miltiniai mišiniai yra puiki alternatyva norint greitai nudžiuginti artimuosius gardžiais blynais. Visgi tiems, kurie bent kartą metuose, per šią lietuvišką šventę, nori paruošti blynus taip, kaip juos maišydavo mūsų močiutės, E. Čikota davė keletą patarimų.
Pasak technologo, svarbu nepamiršti geros keptuvės storu dugnu, kuri nesviltų, nedegtų ir tolygiai įkaistų. Blynų tešla turėtų būti ne per skysta ir ne per tiršta. Miltus patariama rinktis aukščiausios rūšies – taip gaminys taps lengvas, šviesios spalvos, purus. Papildomam purumui suteikti derėtų nepamiršti ir žiupsnelio kepimo miltelių. Jeigu pasirinksite kepti mielinius blynus, tešlai svarbu naudoti tik šiltą pieną ar šiltą vandenį. Mielėms reikalinga šiluma ir 20-15 minučių ramybės – tada jau galime formuoti ir kepti blynelius. Kepant mielinius blynus patariama į keptuvę pilti daugiau aliejaus – tokiu būdu blynai tolygiau iškepa ir gražiai apskrunda.
Tradiciniai blynai kitaip
Blynai – universalus patiekalas, kurį galima tiekti su įvairiausiais pagardais, tiek saldžiais, tiek pikantiškais. „Kauno grūdų“ technologas Užgavėnėms siūlo pasiruošti tradiciškų, gardžių blynų tešlą ir paeksperimentuoti su pagardais – varške, uogomis, cinamonu ar karamelizuotais obuoliais. Mėgstantys pavalgyti sočiau gali rinktis sūdytos lašišos ar kumpio bei tepamo sūrelio duetus.
„Mažuosius blynų mėgėjus siūlau nudžiuginti spalvotais blynais – vaikai mėgsta žaismingumą lėkštėje. Žali, špinatais dažyti „šrekiški“ blynai ar gelsvi, ciberžole dažyti ir saulę primenantys blynai juos tikrai nudžiugins“, – siūlo E. Čikota.
Spalvoti lietiniai
Reikės:
- 450 g kvietinių miltų ;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 60 ml aliejaus;
- 750-800 ml šilto vandens;
- 12 g druskos;
- 40 g cukraus ;
- 1 g ciberžolės arba sauja špinatų
Gaminimas:
Į indą įmušti kiaušinius, sudėti druską ir cukrų, paplakti. Tuomet supilt aliejų ir vandenį arba galima maišyti per pusę vandenį su pienu. Supilti su ciberžole sumaišytus miltus, labai gerai išsukti – galima paplakti su mikseriu, kol neliks gumulėlių. Tešla turi būti skysta, laisvai tekėti nuo šaukšto. Jei tešla atrodo per tiršta, įpilti dar truputį vandens ir išmaišyti. Lietinius kepti gerai įkaitintoje keptuvėje, keptuvės tepti riebalais nereikia. Ciberžolę galima pakeisti špinatais, lapelius nuplauti po tekančiu vandeniu, sudėjus į indą užpilti verdančiu vandeniu. Vandeniui atvėsus, lapelius ištraukti (sausinti nereikia) ir sutrinti iki vienalytės masės elektriniu smulkintuvu. Blynus galima įdaryti su saldžiu, pikantišku, mėsišku ar daržoviniu įdaru.
Mieliniai blynai
- 450 g kvietinių miltų;
- 470 – 490 ml šilto pieno;
- 3 vnt. kiaušinių;
- 100 g cukraus;
- 2 g druskos;
- žiupsnelis vanilinio cukraus;
- 6 g sausų mielių (presuotų mielių 20 g)
Gaminimas
Šiltame piene ištirpinti sausas arba presuotas mieles ir palikti kol pasirodys putos. Kiaušinius išplakti su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi, tada supilti pieną su mielėmis, miltus. Viską gerai išmaišyti iki vientisos masės, tešla turi būti tiršta. Blynų tešlą galima paskaninti tarkuotais obuoliais ar mėgstamais žalumynais. Blynų tešlą palikti šiltai apie 20-30 minučių. Kai tešloje atsiranda burbuliukai, galima kepti. Kepti su aliejumi gerai įkaitintoje keptuvėje, kepant blynai turi pūstis. Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai parus. Patiekti tiek su saldžiu, tiek su pikantišku padažu.
„Čirviniai“ blynai
Reikės:
- 270 g kvietinių miltų;
- 300 ml pieno;
- 100 g cukraus;
- 4 g kepimo miltelių;
- 2 vnt. kiaušinių;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis vanilinio cukraus;
- 50 g tirpinto sviesto
Gaminimas
Kiaušinius išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska, tada supilti pieną, permaišyti. Miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, supilti į plakinį, viską gerai išmaišyti (dalį miltų galima pakeisti spelta, avižų ar kukurūzų miltais). Tada supilti lydytą sviestą (sviesto galima ir daugiau) viską gerai permaišyti. Kepti gerai įkaitintoje čirvų keptuvėje kol gražiai parus. Taip pat galima kepti spalvotus blynus, su špinatais arba burokėliais. Kas nemėgsta saldžių blynų, galima dėti mažiau cukraus ir tešlą paskaninti prieskoninėmis žolelėmis, bus pikantiški blynai, kuriuos galima patiekti su kiaušiniais, lašiša, skrudinta šonine.
676308 125392There will likely be several completely different portions about the LA Weight reduction eating program and 1 is really critical. Begin stage is your in fact truly of these extra load. weight loss 635044