Briuselyje sprendžiant, ar uždrausti galimai toksišką skystą dūmą, maisto pramonėje naudojamą įvairiems mėsos, žuvų gaminiams, sūriams ar daržovėms pagardinti, gamintojai sako, kad toks sprendimas turės neigiamų pasekmių – užgesinti tokias krosnis kainuos, penktadienį rašo „Verslo žinios“.
Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktoriaus Egidijaus Mackevičiaus teigimu, natūralus rūkymas nėra saugesnis, pats procesas gamintojams pailgės, o pirkėjams produktai pabrangs.
„Natūralus dūmas turi daugiau kenksmingų aromatinių medžiagų. O produktas, kurį norima drausti, yra išvalytas, jame kenksmingų medžiagų daug mažiau. Jį buvo skatinama naudoti kaip geresnį. Draudimas būtų nepalankus vartotojams, nes natūralus dūmas nėra švaresnis“, – svarsto E. Mackevičius.
Bendrovės tikisi iki 10 metų trunkančio pereinamojo laikotarpio. Tai suteiktų gamintojams laiko įrangai pakeisti įrangą, o dūmų ruošimo priemonių gamintojams – technologijai kenksmingoms medžiagoms iš mišinių pašalinti sukurti. Arba naujiems mišiniams sukurti.
Kas bijo vėžio, tas bijo ir natūralaus dūmo.
Tukstančius metų mėsos rūkymas buvo iš pagrindinių mėsos konservavimo būdų. Žmonija kažkodėl dėl to neišmirė. Dabar tik pradėjo bijoti vėžio. Atsisakytį to ką valgė tūkstančius metų ir išgyveno,kad valgyti chemikaluose mirkytą maistą ir paskui stebėtis kaip čia taip nutiko,kad vėžys užklupo netikėtai.
Perki silkę ir parašyta dūmo skonio..net ne kvapo – o d<mo skonio. Čia juk absurdas. Bijoti rūkytų gaminių,kad ėsti chemiją.
Tūkstančius metų žmonija rūkė tabaką, šimtus metų naudoja natrio gliukomatą. Žmonija neišmirė. Kiek tūkstančių metų naudojama populiarus chemikalas soda ir valgomoji druska, actas? Dar senovės Graikijoje masiškai naudojo sulfitus vyne.
senai turejo buti uzdrausti
Rusija didelė, maisto priveš ir rūkyto ir skanaus. Labai skanios Minsko rūkytos dešros ir skilandžiai. Nuo Vilniaus iki Ašmenos 50 km tik. Kas savaitę važiuoju. Viskas pigiau nei Lenkijoj.
Vienas irgi važiavo į Minską pigiai apsipirkt. Apsipirko kad net numirė Minsko kalėjime.
tada nieks taves ir nelies
Tai kad ten senolis 71 metų, kokie dar narkotikai.
juk pasodino uz kontrabanda ,ka gi daugiau is durniu laivo vezti ,jei ne kauno ir alytaus gamybos sintetinius narkotikus
Gerai butu,kad isvaziuotum ir pasiliktm ten -pusruskyne.
Kam drausti? Būtų pakakę tik privalomo žymėjimo,kur rūkytas gaminys – ir kur mirkytas.
Žmonės patys atsirinktų ką pirkti. Aš perku tik rūkytus,gaminius,skonis ir kvapas skiriasi kaip diena ir naktis. O dažniausiai tiesiai iš vieno lenkų ūkininko pusę kiaules parsivežu ir išsirūkau.
Po kiek kiaulės puselė Suvalkuos?
Suvalkuos 50% brangiau nei Ašmenoj.