NEEKSPERIMENTUOKITE. Interneto svetainės grybai.lt duomenimis, Lietuvoje auga daugiau nei 200 valgomų grybų rūšių, nevalgomų – apie 160, dar apie 50 nuodingų. Vis dėlto, tik labai mažą dalį iš visos gausybės grybų į miškus užsukantys lietuviai atpažįsta ir žino, ar iš tiesų juos galima dėti į burną. Savo ruožtu, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) medikai primena, kad miške grybautojai turėtų būti itin atidūs ir į savo krepšius krauti tik tuos grybus, dėl kurių yra visiškai tikri.
„Nepažįstami grybai arba tie, dėl kurių kirba nors menkiausia abejonė, neturėtų atsidurti pintinėse. Juolab, kad toks akimirkos nepagalvojimas gali kainuoti net gyvybę – praėjusį rudenį, deja, vieno grybais apsinuodijusio paciento gyvybės išgelbėti nepavyko, dar keliomis dešimtims grybavimo malonumai baigėsi ligoninėje“, – sako Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja gyd. Gabija Laubner.
Gydytoja taip pat priduria, kad ypač svarbu ir tai, kad, jei jau atsitiko taip, kad žmogus, suvalgęs grybų, net ir tų, kurie jam atrodė žinomi ir pažįstami, pasijunta blogai, laukti negalima nė minutės.
„Jeigu suvalgius grybų jaučiatės blogai, prasideda pykinimas, vėmimas ar kiti panašūs simptomai, nedelsiant reikia kreiptis į medikus. Jokiu būdu, suvalgius grybų ir pajutus tokius simptomus, negalima tikėtis ir laukti, kol jie savaime praeis“, – teigia gyd. G. Laubner.