
Artėjant Joninėms, ne tik Jonams ir Janinoms, bet ir visiems švenčiantiems siūlome populiariausio vasaros valgio – šašlykų – pasigaminti patiems. Laiko iki trumpiausios nakties liko nedaug, tad raugti mėsą galite pradėti jau dabar.
Visų pirma, rinkdamiesi mėsą atkreipkite dėmesį į jos riebumą, šviežumą, spalvą. Šašlykų mėsą supjaustykite maždaug 3–5 cm kubeliais arba tokio dydžio, koks jums patogiausias valgyti. Šašlykams ruošti jokiu būdu nesirinkite šaldytos mėsos!
Vyne marinuotai mėsai reikės 1 kilogramo šašlyko mėsos, 300 ml balto sauso vyno, svogūnų, mėgstamų prieskonių. Vyną sumaišykite su prieskoniais ir užpilkite ant mėsos, sudėkite svogūnus, išmaišykite. Šaldytuve mėsą laikykite apie parą laiko.
Citrinų arba apelsinų marinatui paimkite kilogramą mėsos, 3 citrinas (arba apelsinus), svogūnų, imbiero šaknies (šaukštą), prieskonių. Citrinas (apelsinus) su visomis žievelėmis sutrinkite, sumaišykite su prieskoniais, sudėkite į mėsą. Palikite marinuotis per naktį.
Mineralinis vanduo „Vytautas” taip pat tinkamas šašlykams marinuoti. Kilogramui kiaulienos sprandinės reikės apie 400 ml minėto mineralinio vandens. Į mėsą sudėkite mėgstamus prieskonius, užpilkite vandeniu ir taip paruoštą mėsą marinuotis palikite per naktį.
Jei mėgstate valgyti aštriai, šis marinatas – kaip tik Jums. Kilogramui mėsos reikia 200 ml majonezo, 200 ml pomidorų padažo, 2 arbatinių šaukštelių garstyčių, aitriosios paprikos, citrinos, 5 česnako skiltelių. Citriną ir česnakus sutrinkite, papriką smulkiai supjaustykite, majonezą, pomidorų padažą, garstyčias sumaišykite. Marinatu užpylę mėsą, laikykite šaldytuve pernakt.
Na ir marinatas iš kivų. Jis itin tinka tiems, kas turi mažai laiko ar nusipirko kietą mėsą. Kilogramui mėsos imkite vieną arba pusę kivio, jį smulkiai supjaustykite arba sutrinkite ir įmaišykite į mėsą. Marinuoti šašlyką reikia ne ilgiau nei dvi valandas (geriausia – 40 minučių), nes kivio rūgštys „suės” mėsą ir liksite be šašlyko…
Skanaus!