![](https://www.anyksta.lt/wp-content/uploads/2024/02/Jacunskas-1.jpg)
Šiais metais grąžinus 21 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą (nuo COVID-19 itin nukentėjusiems maitinimo ir kultūros sektoriams buvo taikomas lengvatinis 9 proc. PVM), smulkusis maitinimo verslas buvo priverstas imtis įvairių priemonių: vieni trumpina kavinių ir restoranų darbo laiką, kiti mažina darbuotojų skaičių, treti kelia patiekalų kainas.
„Anykšta“ teiravosi anykštėnų: ar pajutote pakilusias kainas? Kaip į tai reaguojate? Galbūt į kavines nebeinate, renkatės pigesnius patiekalus?
Kęstutis JACUNSKAS, Anykščių Pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius:
„Nesu dažnas kavinių lankytojas, bet nueinu periodiškai, galiu pasakyti, kad kainos kyla nedrastiškai, bet kiek jos kyla, man sunku pasakyti. Nėra taip, kad dėl pakilusių kainų atsisakyčiau kavinėje išgerti kavos ar pavalgyti.
Viskas brangsta proporcingai, ir parduotuvėse kainos pakilusios.
Kalbant apie PVM lengvatą – čia kitas dalykas. Sakykime, ir su viešbučių PVM – jei tik koks renginys mieste vyksta, kainos sukeliamos, ir viskas. Manau, PVM’as įtakos nedaro, kokias kainas rinka diktuoja, tiek jas ir kelia. O be PVM valstybė nesurinks mokesčių, tad aš už tai, kad būtų didesnis PVM. O iš kliento kiek įmanoma daugiau paimti, tiek ir paims.