
Kepimas – ir mokslas, ir menas viename. Kaip ir kiekvienas ingredientas recepte turi tikslą, taip ir jūsų naudojama kepimo forma turi savo paskirtį. Kepinių sėkmė priklauso ir nuo kepimo formos dydžio, net medžiagos, iš kurios ji pagaminta. Taigi, kokią pasirinkti, kad kepiniai būtų nuostabūs?
Stiklas
Stikliniai kepimo indai ir formos gaminami iš grūdinto stiklo. Jie puikiai praleidžia šilumą, tad greitai įkaista ir ilgai išlieka šilti. Jie geriausiai tinka ruošti troškinius, troškintus patiekalus bei kitus gaminius, kuriems reikia pastovios temperatūros. Tai patikima priemonė, jei gaminamas maistas, kuriame daugiau rūgščių ingredientų, nes stiklas nereaguoja su šiomis medžiagomis. Stiklinė kepimo forma taip pat itin lengvai prižiūrima, mat nuo jų be jokių didesnių pastangų nusivalo maisto likučiai, o jei jie priskrunda, tereikia indą pamerkti į šiltą vandenį ir nuvalyti minkšta kempinėle
Privalumai:
- Gaminant paviršius chemiškai nereaguoja su maistu.
- Tolygiai paskirsto šilumą po visą formą.
Metalas
Metalinės formos gaminamos iš neapdoroto, sunkiojo plieno, todėl tai šiek tiek stipresnis ir patvaresnis pasirinkimas nei aliuminis. Iš šios medžiagos pagamintos kepimo formos idealiai tinka kepti bandeles, duoną, pyragus ir kitus desertinio tipo skanėstus. Norėdami, kad šios priemonės tarnautų kuo ilgiau, turite jas reguliariai prižiūrėti: šveisti vidų šiltu vandeniu ir švelnių šerelių šepetėliu, vengti muilo.
Privalumai:
- Tinkamai prižiūrima ilgai tarnauja.
- Puikus šilumos laidininkas.
- Puikiai išlaiko aukštą temperatūrą.
- Natūraliai nelipni danga.
Aliuminis
Tai puiki medžiaga, iš kurios gaminama daugelis maisto ruošimo priemonių. Aliuminis itin gerai praleidžia šilumą, dėl to maistas inde kepa greitai ir tolygiai. Be to, dėl blizgaus paviršiaus kepiniai taip nesvyla. Tokios kepimo formos tinkamiausios kepant žemoje ir vidutinėje temperatūroje. Tam, kad jie tarnautų kuo ilgiau, reikia jais atitinkamai rūpintis: plauti rankomis ir naudoti muilą. Taip pat rekomenduojama nenaudoti metalinių priemonių, mat jomis galite pažeisti paviršių.
Privalumai:
Dažniausiai profesionalių kepėjų pasirenkama medžiaga.
- Puikus ilgaamžiškumas ir atsparumas korozijai.
- Tolygus šilumos paskirstymas ir palaikymas.
Silikonas
Šiais laikais gaminamos įvairiausių formų ir dydžių silikoninės formos – nuo keksiukų iki pyragų „skardų“. Ši medžiaga natūraliai nelipni, todėl tokių formų paviršiaus nereikia papildomai tepti aliejumi. Jie taip pat idealiai tinka kepti patiekalus, kurie paprastai prikepa prie formelės dangos ir taip lengvai neišsiima iš įprastinių metalinių formelių.
Silikonas nesugeria šilumos ir taip leidžia jai tolygiai pasiskirstyti kepiniuose. Kepimo procesas sustoja, vos tik maistą išimate iš orkaitės. Silikonines formas saugu naudoti mikrobangų krosnelėje, orkaitėje, šaldiklyje bei indaplovėje, tad prižiūrėti juos tikrai nebus sunku. Kadangi tai – itin lanksti medžiaga, tokią kepimo formą galima laikyti ir ankštose vietose.
Privalumai:
Prieš kepant paviršiaus nereikia ištepti aliejumi.
- Atsparus dėmėms.
- Neįsigeria kvapai.
- Itin didelis atsparumas karščiui.
Nelimpančio paviršiaus formos
Nelimpančio paviršiaus kepimo formos gaminamos iš aliuminio arba plieno, kuris vėliau padengiamas nelimpančia danga. Šis sluoksnis neleidžia maistui prilipti prie indo paviršiaus, todėl juos itin lengva išvalyti. Tokio tipo formos tinkamiausios kepiniams, kuriuos reikia išimti iš indo, pavyzdžiui, keksams, keksiukams ir sluoksniuotiems pyragams.
Dėl specialios dangos jų paviršius greičiau sugeria šilumą. Norėdami tinkamai prižiūrėti tokias kepimo formas, plaukite jas karštame muiluotame vandenyje. Rekomenduojama nenaudoti jokių metalinių įrankių – jie gali subraižyti paviršių, o dėl to – nusilupti nelipni danga.
Privalumai:
Kepiniai neprilimpa prie paviršiaus.
- Lengvai prižiūrimi.
- Greičiau įkaista.
Žinodami kiekvienos medžiagos savybes, savo kepiniams ruošti pritaikysite tik tinkamiausias formas ir taip pagaminsite itin gardžius patiekalus. Prieš plaudami šias priemones, visada leiskite joms atvėsti, mat šaltas vanduo gali deformuoti metalinės kepimo formos paviršių. Taip pat svarbu atminti, kad prieš pjaustant paruoštus patiekalus, juos svarbu išimti iš formelių, antraip subraižysite indo paviršių.