![](https://www.anyksta.lt/wp-content/uploads/2020/03/68950_95227_regular_44cdab4458ee44d5e6f716e7587f3204.jpg)
Dar XVIII-ame amžiuje išleistose kulinarijos knygose galima rasti unikalių želė desertų receptų. Šis lengvai paruošiamas ir gaivus iš želatinos gaminamas desertas neprarado populiarumo ir šiandien. Desertai su želė pasižymi ne tik puikiu skoniu, juos lengva petiekti estetiškai ir žaismingai, pavyzdžiui, sluoksniuojant skirtingų skonių ir spalvų želė. Želė sustingsta į standžią masę, todėl iš jos galime net formuoti savotiškas skulptūras! Jei vis dėlto skulptoriaus gyslelės neturite ir tiesiog norite skanaus ir lengvai paruošiamo deserto su želė, pateikiame jums tris naudingus receptus.
Želė ir kondensuoto pieno desertas
Jums reikės pasirinkto skonio želė miltelių, vandens, kondensuoto pieno. Želė masę ruoškite pagal pakuotėje nurodytą instrukciją, o jei jos nėra, tiesiog ištirpinkite miltelius karštame vanenyje. Supilkite želė į aukštą dubenį, supilkite kondensuotą pieną ir viską plakite su elektriniu plakikliu. Gerai išplaktą masę supilkite į forminį indą ir palikite šaldytuve kelioms valandoms ar visam pusdieniui. Sustingusią masę gražiai aukštyn kojomis išverskite iš forminio indo, deserto viršų galima puošti vaisiais, apipilti jogurtu arba apipurkšti saldžia grietinėle.
Nekeptas želė tortas
Želė torto gaminimui pasiruoškie pakelį sausainių, 100 g sviesto, 400 g grietinės, pakelį varškės, 4 šaukštus cukraus, pusę citrinos, pakelį želė, šaukštą želatinos, šviežių vaisių. Pirmiausia rankomis sutrupinkite sausainius, tuomet užpilkite juos išlydytu sviestu ir masę išmaišykite. Šią masę sudėkite į forminį torto indą. Dabar galite pasiruošti antrą sluoksnį. Želatiną ištirpinkite karštame vandenyje ir palikite atvėsti. Grietinę, varškę ir cukrų gerai išmaišykite ir supilkite į masę išspaustas citrinos sultis. Galiausiai į šią masę pamažu supilkite želatiną. Ant pirmojo torto sluoksnio supilkite antrąjį ir palikite šaldytuve iki sustings. Trečiajį sluoksnį gaminkite iš ištirpintos želė ir vaisių gabaliukų. Pilkite jį tik ant sustingusio antrojo sluoksnio. Laikykite tortą šaldytuve iki sustings.
Vynuoginis želė tortas
Tortui reikalingi šie ingredientai: stiklinė vynuogių sulčių, stiklinė vandens, 2 šaukštai želatinos, 1/3 stiklinės cukraus, 2 obuoliai, kekė besėklių vynuogių. Į puodą supilkite vynuogių sultis, vandenį ir užvirinkite. Išjunkite ugnį ir po poros minučių pamažu berkite želatiną ir cukrų nuolat maišydami masę. Kai masė bus gerai išmaišyta ir nebebus pernelyg karšta, palikite ją šaldytuve, kol šiek tiek apstings. Vynuoges supjaustykite perpus, o obuolius kubeliais. Suberkite viską į apstingusią želė masę ir gerai ją permaišykite. Grąžinkite želė tortą į šaldytuvą ir laukite, kol pilnai sustings.
Drebantys mandarinai
Šiam desertui reikės vieno pakelio citrinų skonio želė, stiklinės baltojo vyno, stiklinės vandens, 200 gramų juodųjų serbentų, šešių mandarinų. Desertas ruošiamas visai paprastai. Želė miltelius užpilame vynu, išmaišome. Užviriname vandenį ir supilame į jį vyno ir želė mišinį bei gerai išmaišome. Nulupame mandarinus, suskaidome skiltelėmis ir jas padaliname šešioms porcijoms. Į vienkartines aukštas stiklines sudedame mandarinus, suberiame juodosius serbentus ir apipilame žele. Desertą laikome šaldytuve iki pilnai sustings. Sustingusį desertą atsargiai išimame iš aukštyn kojomis apvožtų stiklinių, o prireikius stiklines prapjauname. Štai jums drebantys mandarinų bokštai!