Žinokite, kad juodosios pupelės pasižymi ne tik sodria savo spalva, bet ir labai švelniu skoniu ir maloniu aromatu. Be to, jos garsėja išskirtiniu maistingumu. Juodųjų pupelių rinkoje gali rasti pačiais įvairiausiais pavidalais – įprastinės, džiovintos arba konservuotos. Jos į Europos žemyną atkeliavo iš Amerikos bei Azijos žemynų ir čia pritapo, kaip viena mėgstamiausių pas mus gaminamų patiekalų sudėtinių dalių.
Už kokias maistines ir sveikatai naudingas savybes yra vertinamos juodosios pupelės?
Juodosios pupelės plačiai yra naudojamos pačiose įvairiausiose Europos ir kitų žemynų šalių virtuvėse ne tik dėl jų subtilaus skonio savybių, bet ir neginčijamos naudos sveikatai. Juodosios pupelės yra palankiai vertinamos už tai, kad jose yra daug baltymų, skaidulinių medžiagų, kalcio, geležies. Todėl jos puikiai prisideda prie sėkmingo raumenų masės augimo ir jos tvaraus palaikymo. Taip pat juodosios pupelės teigiamai pasitarnauja nepriekaištingam kaulų, nagų ir plaukų tvirtumui.
Kam dietologai pataria reguliariai naudoti juodąsias pupeles?
Dėl to, kad juodosios pupelės yra turtingos aminorūgštimis, dietologijos specialistai siūlo jas nuolat vartoti moksleiviams, nėščioms moterims, sportininkams ir garbaus amžiaus sulaukusiems asmenims. Jas verta vartoti ir tiems, kurie turi su virškinimo sistema susietų negalavimų arba nori atsikratyti antsvorio, nes šios pupelės neleidžia kraujyje susikaupti gliukozės pertekliui ir palaiko sveiką angliavandenių pusiausvyrą. Todėl organizmas savo veiklą naudoja energijos gamybai, bet ne riebalų kaupimui. Juodosios pupelės taip pat pašalina iš kūno vandens perteklių ir apgina nuo kojų bei kitų vietų tinimo.
Kaip paruošiamos juodosios pupelės ir su kokiais kitais patiekalais jos geriausiai dera?
Geriausia juodąsias pupeles jau iš vakaro prieš rytojaus virimą pamerkti į vandenį, kad gerai išbrinktų. Kai jos būna pakankamai išbrinkusios, tada išverda per keturiasdešimt minučių. Po to jas reikia nukošti ir pagardinti mėgstamais prieskoniais. Šios rūšies pupelės būna naudojamos kaip makaronų patiekalų pagardas, dedamas į padažą. Juodosios pupelės puikiai tinka troškiniams, salotoms ir daržovių sriuboms su mėsos priedais. Kadangi jos yra labai miltingos, jos patiekalams suteikia nepakartojamą skonį.
Užsak. Nr.809