Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) skaičiuojamas maisto kainų indeksas liepą, palyginti su birželio mėnesiu, smuko 1,1 proc. iki 170,9 punkto.
Tačiau per metus šis rodiklis pakilo 2,3 procento.
Grūdų kainų indeksas per mėnesį sumažėjo 2,7 proc. ir tai visų pirma lėmė kviečių ir kukurūzų kainų smukimas, kurį paskatino, be kita ko, didelė eksporto pasiūla, pažymima FAO paskelbtoje ataskaitoje.
Smukus sviesto, sūrio ir nenugriebto pieno miltelių kainoms, pieno produktų kainų indeksas nusileido 2,9 procento.
Cukraus kainų indeksas smuktelėjo 0,6 proc. ir tai lėmė didelio cukranendrių derliaus Indijoje lūkesčiai.
Tuo tarpu augalinių aliejų kainų indeksas per mėnesį paūgėjo 0,8 proc., nes sojų ir saulėgrąžų aliejaus kainos pakilo labiau negu smuko palmių aliejaus kainos.
Palmių aliejus pasaulio rinkoje toliau pinga ir tai lemia besitęsiantis sezoninis gamybos Pietryčių Azijoje augimas bei vangi importo paklausa.
Mėsos kainų indeksas ūgtelėjo 0,6 procento. Dėl didelės paklausos Azijoje liepą toliau brango aviena ir jautiena. Tuo tarpu per ankstesnius keturis mėnesius nuosekliai kilusios kiaulienos kainos šiek tiek sumažėjo, nes padidėjo eksporto pasiūla iš Brazilijos ir Jungtinių Valstijų.
FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.