Maisto kainos pasaulyje vasarį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, sumažėjo 2,7 proc., o palyginti su šių metų sausio mėnesiu – pakilo 1,1 proc., pranešė JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).
FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas paskutinį žiemos mėnesį sudarė 170,8 punkto.
Grūdų kainų indeksas sudarė 160,8 punkto ir buvo 2,5 proc., arba 4 punktais, didesnis negu sausį, bet 6,8 proc. mažesnis negu pernai vasarį.
Kainos pakilo dėl didelio aktyvumo prekybos platformose ir nuogąstavimų dėl nepalankių oro sąlygų žieminiams kviečiams Jungtinėse Valstijose ir kukurūzams Argentinoje. Taip pat kilo ryžių kainos, tačiau jų augimą ribojo indiškų ryšių rūšių paklausos smukimas, nurodoma FAO ataskaitoje.
Augalinių aliejų kainų indeksas vasarį sudarė 158 punktus ir buvo 3,1 proc., arba 5,1 punkto, mažesnis negu sausį. Šis rodiklis nusileido į žemiausią per pastaruosius 19 mėnesių lygį.
Dėl gamybos augimo lūkesčių atpigo daugumos rūšių augalinis aliejus. Labiausiai smuko palmių aliejaus kainos ir tai lėmė vangesnė negu tikėtasi eksporto rinka bei atsargų Malaizijoje ir Indonezijoje augimas.
Pieno produktų kainų indeksas vasarį, palyginti su sausio mėnesiu, pakilo 11,2 punkto, arba 6,2 proc., iki 191,1 punkto. Kainų kilimą paskatino didelė importo paklausa, kurią lėmė mažesnės negu tikėtasi pieno gamybos apimtys Naujojoje Zelandijoje, paaiškino FAO ekspertai.
Mėsos kainų indeksas vasarį sudarė 169 punktus ir buvo 5 proc. didesnis negu pernai vasarį. Patikslintais duomenimis, palyginti su šių metų sausiu, šis rodiklis nepakito. Vasarį brango jautiena ir pigo paukštiena bei kiauliena, o avienos kainos beveik nepakito. Jautienos kainos kilo antrą mėnesį iš eilės ir tai lėmė ribota eksporto pasiūla iš Naujosios Zelandijos.
O cukraus kainų indeksas vasarį sudarė 193 punktus ir buvo 3,4 proc., arba 7 punktais, mažesnis negu sausį. Šis rodiklis paskutinį žiemos mėnesį nusileido į žemiausią per pastaruosius dvejus metus lygį. Tolesnį cukraus kainų smukimą pasaulyje skatina didėjanti gamyba tokiose šalyse kaip Tailandas ir Indija.
FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.