„McDonald‘s“ užsakymu atliktas Baltijos šalių maisto vartojimo įpročių tyrimas parodė, kad lietuviai pietauja ar vakarieniauja restoranuose arba kavinėse beveik kas antrą savaitės dieną. 70 proc. tyrimo dalyvių per dvi savaites vidutiniškai apsilanko penkiuose skirtingose restoranuose, daugiausia rinkdamiesi greito aptarnavimo restoranus.
Greito aptarnavimo restoranuose lankosi šiek tiek daugiau nei 30 proc. visų kavinių ir restoranų lankytojų. Taigi greito aptarnavimo restoranai tampa labiausiai lankomomis valgymo vietomis. Kiek mažiau lietuvių valgo valgyklose, penktadalis reguliariai lankosi restoranuose, o apie dešimtadalis šalies gyventojų renkasi maistą išsinešti.
„Pastaraisiais metais mes matome daug pozityvių pokyčių Lietuvos ir Baltijos šalių maitinimo sektoriuje. Ekonomikos augimas ir pozityvios prognozės ateinantiems metams, tokios kaip nedarbo mažėjimas ir pajamų augimas, leidžia daryti išvadą, jog vartojimas šalyje ir toliau augs. Panašias tendencijas rodo ir mūsų restoranų duomenys. Žmonės linkę vis dažniau yra skirti laiko ir lėšų pietums arba vakarienei su draugais ar šeima ne namuose. Lietuvoje ir Latvijoje taip pramogaujama vidutiniškai tris kartus per savaitę, Estijoje – pustrečio karto“, – sakė restoranų tinklo „McDonald‘s“ generalinis direktorius Baltijos šalyse Vladimiras Janevskis.
Atlikto tyrimo duomenys rodo, jog dažniausiai lietuviai ne namuose valgo pietus arba vakarienę. Beveik 40 proc. lietuvių dažniausiai ne namuose valgo pietus, ketvirtadalis kavinėse ar restoranuose dažniausiai vakarieniauja.
Vidutinė pinigų suma, išleidžiama valgant restorane arba kavinėje, yra 7,8 euro. Tradiciškai didesnės sumos yra išleidžiamos restoranuose, jos vidutiniškai siekia 9,5 euro. Greito aptarnavimo restoranuose išleidžiama daug mažiau – vidutiniškai apie 5 eurus.
„Augantys pietaujančių ne namuose žmonių skaičius mus įkvėpė jiems pasiūlyti specialius dienos meniu. Praėjusiais metais dienos meniu pardavimai išaugo dešimtadaliu. Dar viena labai ryški tendencija – vartotojai visur ieško kokybės, o visų pirma tai reiškia aukštą maisto kokybę. Būtent dėl to nuolat siekiame užtikrinti, kad mūsų klientai galėtų mėgautis aukščiausios kokybės maistu, o jo kuo daugiau būtų tiekiama vietinių arba gerai žinomų maisto gamintojų bei ūkininkų“, – sako V. Janevskis.
Jis taip pat užsimena, jog tokios pat arba labai panašios tendencijos pastebimos ir kitose dviejose Baltijos šalyse. Vis tik kitaip nei Lietuvoje, Latvijos gyventojai rečiau lankosi restoranuose (13 proc.) bei rečiau renkasi greito aptarnavimo restoranus (26 proc.). Jie taip pat išleidžia mažiau pinigų valgymui ne namuose. Vieno vizito kavinėje ar restorane metu Latvijos gyventojai vidutiniškai išleidžia 6,5 euro, tai yra 20 proc. mažiau nei lietuviai.
382525 798943Enjoyed seeking at this, extremely good stuff, thanks . 864761