• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 2 rugpjūčio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Naminiai kepiniai, kurie netuština piniginės: 3 receptai norintiems pasimėgauti Kaziuko mugės skanėstais namuose

Pranešimas spaudai
2025-03-08
Naujienos
1
typical german bread - close up - photo
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Pavasaris Vilniuje neįsivaizduojamas be Kaziuko mugės šurmulio, spalvų ir, žinoma, kepinių kvapo. Jeigu sostinėje apsilankyti nepavyks, o gal tiesiog nenorite grūstis minioje ar išlaidauti, tradicinių mugės gardumynų galite išsikepti ir patys. Išties nebrangiai meduolių ar riestainių namuose paruošite visą skardą – kepiniais galėsite vaišinti ne tik šeimos narius, bet ir kaimynus, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kokias bandeles mėgsta lietuviai?

Lietuviai visada buvo ir yra ištikimi meilės kepiniams tradicijai, pastebi G. Kitovė. Dėl to ingredientai jiems paklausūs ištisus metus, o norintys taupyti laiką dažnai suka į šviežių kepinių skyrių.

„Kad ir kokios būtų maisto tendencijos, daugelis neįsivaizduoja savo pirkinių krepšelio be kepinių. Tačiau pasaulinės tradicijos daro įtaką jų pasirinkimams. Nors lietuviai visada mėgsta klasiką, tokią kaip grietiniečiai, bandelės su obuoliais ar varškinės spurgos, visgi kepinių karaliaus laurai tenka prancūziškam rageliui. Kruasanai jau ne pirmus metus išlieka populiariausi, juos lietuviai mėgsta tiek pikantiškus, tiek saldžius, kuriuos kepame bent tris kartu per dieną“, – pasakoja tinklo atstovė.

Įdomu tai, kad bandelės ir kepiniai neturi ryškaus sezoniškumo – vasarą jie tampa piknikų dalimi, o šaltuoju metų laiku – puikiu palydovu prie kavos ar arbatos. Tiesa, pardavimai šokteli kiekvieną pavasarį ir rudenį, kai tinklo konditeriai pristato sezono naujienas.

Taip pat apsipirkimo įpročiai rodo, kad nors besikeičiantys mitybos vėjai skatina dažniau ieškoti variantų su mažiau cukraus ar be glitimo, tradiciniai saldūs kepiniai su karamele, varške, obuoliais ar šokoladu išlieka perkamiausių sąrašo viršuje.

Pasak G. Kitovės, šiuolaikinis pirkėjas ne tik ieško skanaus kepinio, bet ir domisi jo sudėtimi: „Kadangi daugelis užaugę su naminiais kepiniais, kokybės „kaip namuose“ jie ieško ir parduotuvėje. Tai atliepiant, mūsų konditerių komanda, kaip ir bet kuris namų kepėjas, naudoja tikrą grietinėlę, kokybišką sviestą, aukščiausios rūšies miltus, tikrą šokoladą, nededa jokių dirbtinių saldiklių“.

Naminiai kepiniai: pigu, nesudėtinga, o kaip skanu

Dar Kaziuko mugės prieigos išduoda, kad vienas svarbiausių mugės akcentų yra maistas – iš tolo nosį kutena troškintų kopūstų, dešrelių, bulvių patiekalų kvapai. Tačiau mažai kas ginčysis, kad pavasarinės šventės simbolis – nuo seno lietuvių mėgstami kepiniai. Juos atkartoti namuose nėra sudėtinga, nes juk receptai ir kilę būtent iš namų virtuvių, perduodami iš kartos į kartą.

„Visa magija tai, kad tradiciniams kepiniams nereikia jokių įmantrių produktų ar meistriškų įgūdžių. Nuo seno lietuviai naudoja visiškai paprastus ingredientus, kurių tikriausiai daugelyje namų dar gausu po praūžusių Užgavėnių – miltus, kiaušinius, mieles. Tad jei net ir reikės kažką įsigyti, tai tekainuose kelis eurus“, – sako prekybos tinklo „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.

Didelis naminių tradicinių kepinių privalumas ir tai, kad jie labai universalūs. Th. Lauvray pasakoja, kad riestainius galite derinti ir su saldžiais priedais, tokiais kaip medus, uogienė, džemas. Jie bus skanūs ir pikantiški – skanu bus valgyti su tepamu sūreliu ir šviežiais žalumynais ar rūkyta lašiša, kumpiu, daržovėmis.

„Imbierinių meduolių kepimas suteiks progą ir parodyti savo kūrybiškumą. Jie gardūs patys savaime, tačiau juk skanu valgyti ir akimis. Ant jų glazūra galima palikti užrašus, juos išmarginti piešiniais ar ornamentais. Tai labai patiks vaikams – bus puikus laiko leidimas visai šeimai“, – pataria „Iki“ konditeris. O jeigu išsikepsite ir mielinių bandelių su lašinukais, jos taps tiek sočiu užkandžiu, tiek atstos ir duonos riekę prie pietų sriubos, pataria Th. Lauvray ir dalijasi 3 nesunkiais receptais.

Naminiai riestainiai

Porcijos: 12

Reikės: 8 g sausų mielių, 500 g tradicinių kvietinių miltų, 6 šaukštelių cukraus, 1,5 puodelio šilto vandens, žiupsnelio druskos, kelių kiaušinių.

Gaminame:

1. Į pusę šilto vandens kiekio įberkite mieles, cukrų ir palikite kelias minutes pastovėti. Tuomet gautą mišinį gerai išmaišykite šaukštu cukrus ištirptų. Tada reikėtų pasiruošti didelį indą, kuriame bus minkoma tešla. Į jį suberkite druską, miltus ir viską išmaišykite. Tuomet supilkite vandens ir mielių mišinį, dar šliūkštelėkite šiek tiek vandens ir viską išminkykite. Tešla turėtų būti drėgna, bet nelipni. Jei ji per sausa, įpilkite dar vandens, jei per drėgna – miltų.

2. Išminkytą tešlą uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palaikykite apie 30 min., kol ji pakils.

3. Tuomet tešlą išminkykite, puodeliu išpjaukite apskritimus ir viduryje padarykite skylę. Gautus riestainius dar šiek tiek palaikykite, kol šie pakils.

4. Dideliame puode užvirkite vandenį ir apie minutę jame apvirkite riestainius. Tuomet sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Prieš kepimą riestainius galite pabarstyti aguonomis, kitomis mėgstamomis sėklomis ar cukrumi bei cinamonu.

Kvapnūs imbieriniai meduoliai

Porcijos: 10 (jei norite, kepkite vieną didelį ir storesnį, tik pakoreguokite kepimo laiką)

Reikės: 550 g kvietinių miltų, 125 g sviesto, 80 g cukraus, 300 g medaus, 1 kiaušinio, 2 šaukštelių sodos, 2 šaukštelių kakavos, 30 g meduolių prieskonių.

Gaminame:

1. Sviestą, medų, cukrų, prieskonius ir kakavą sudėkite į puodą ir kaitinkite, kol ingredientai ištirps ir susijungs. Atvėsinkite.

2. Į didelį dubenį persijokite miltus ir sodą, įmuškite kiaušinį, kitus skystus ingredientus ir užminkykite tešlą. Suvyniokite tešlą į foliją ir 2 valandas palaikykite šaldytuve.

3. Praėjus šiam laikui, padalykite ją į kelias dalis ir kiekvieną iškočiokite į 2-3 mm storio sausainius, atsargiai pabarstydami miltais. Išpjaustykite norimas formas su sausainių formelėmis ir dėkite meduolius ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

4. Imbierinius meduolius kepkite trumpai, apie 5-6 minutes 180 laipsnių temperatūroje. Išimkite juos ir atvėsinkite ant grotelių.

5. Atvėsusius galite juos glazūruoti arba užpilti ištirpintu šokoladu.

Sočios mielinės bandelės su lašinukais

Porcijos: 10

Reikės: 50 g mielių, pusės stiklinės drungno vandens ir pieno, 1/4 stiklinės cukraus, 1 kiaušinio, 125 g margarino, 5 stiklinių miltų, žiupsnelio druskos. Įdarui: 5 rūkytos šoninės riekelių, 2 svogūnų, druskos, pipirų, česnako granulių, maltos saldžiosios paprikos (nebūtina), kiaušinio baltymo.

Gaminame:

1. Į didelį dubenį suberkite mieles, supilkite pieną ir vandenį, druską ir cukrų. Atidėkite į šalį 30 minučių. Praėjus šiam laikui, įmuškite kiaušinį ir supilkite ištirpintą margariną. Išminkykite, palaipsniui suberkite miltus ir išminkykite. Atidėkite į šalį valandai.

2. Pakepkite supjaustytą svogūną ir šoninę, pagardinkite prieskoniais.

3. Atplėškite gabalėlį tešlos, suformuokite rutuliuką, įdarykite jį svogūno bei šoninės mišiniu ir gerai suklijuokite, kad kepant neatsivertų. Aptepkite kiaušinio baltymu, kepkite 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

Komentarai 1

  1. Trys nęa 10 nea 6 nęą 4 vąlį vsieh ten. says:
    5 mėnesiai ago

    Daryt rek Kaziukams kažkoke nesamonė Lietuvoi kode Kaziuko mugė .

Kitas įrašas

Savaitgalio diskusija: Ką manote apie kelių būklę?

Seime siūlant leisti tėvams spręsti dėl lytiškumo ugdymo poreikio, ministerija – prieš

Panašūs straipsniai

Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė sakė, kad darbuotojų skaičius Viaižganto muziejuje nesikeis, jame liks dirbti tas pats žurnalistas, kraštotyrininkas Vytautas Bagdonas.

Direktorė sako, kad į Vaižganto muziejų pokytis ateis palaipsniui

2025-08-02
0

Prieš porą mėnesių Svėdasų krašto (Juozo Tumo-Vaižganto) muziejus, esantis Kunigiškių pirmajame kaime, tapo Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių...

Rasta rankinė

2025-08-02
1

Anykščiuose rasta rankinė. Dėl atsiėmimo kreiptis 064352640. ...

Fejerverkų Anykščių miesto šventės metu nebuvo nuo karo Ukrainoje pradžios.

Į miesto šventę grįžo fejerverkai

2025-08-02
2

Visą savaitgalį šurmuliavusi Anykščių miesto šventė „Šventė prie Šventosios“ pritraukė tūkstančius žmonių, vyko dešimtys renginių – nuo sporto varžybų iki...

 Rastas miręs vyras

2025-08-02
0

Rugpjūčio 1-ąją,  apie 16 val., Anykščių seniūnijoje rastas vyro (gim. 1943 m.) kūnas. Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Direktorė sako, kad į Vaižganto muziejų pokytis ateis palaipsniui
Rasta rankinė
Į miesto šventę grįžo fejerverkai
 Rastas miręs vyras
Apie patarėjus – veikėjus (Rievės. 2025-07-25)
Laureatui – 7 tūkstančių eurų premija

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Apvogė autoservisą
Rugpjūčio 1 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 31 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 30 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 29 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Ministerija patvirtino korekcijas: stojant į universitetus – papildomi balai šimtukininkams
Gaižiūnų poligone rastas savaitės pradžioje į Lietuvą iš Baltarusijos įskridęs dronas
Lietuvos monetų kalykla išleido sidabro monetą su M. K. Čiurlionio kūriniu „Auka“
Nedarbas euro zonoje birželį išliko ties 6,2 proc. žyma
Kristijonas Bartoševičius prašo išteisinimo, nuosprendį apskundė ir vienas nukentėjusysis
Lietuvoje minimos 34-osios Medininkų žudynių metinės

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kaip grybai?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In