Mokslo ir verslo slėnyje „Nemunas” penktadienį atidaroma Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija.
Naujojoje, tarp kaimyninių šalių unikalioje laboratorijoje bus kuriami inovatyvūs maisto produktai bei vaisių ir daržovių perdirbimo technologijos. Laboratorijoje mokslininkai tirs vaisių, uogų ir daržovių kokybę, ieškos būdų, kaip geriausiai juos laikyti ir perdirbti, kurs naujus biologiškai vertingus produktus. Atviros prieigos laboratorijos paslaugomis galės naudotis ne tik mokslininkai su studentais, bet ir verslininkai.
Mokslininkai, bendradarbiaudami su verslu, jau yra sukūrę nemažą produktų, kurių pagrindą sudaro liofilizuoti – šaldyti ir vakuume džiovinti – vaisiai, uogos ir daržovės. Pastaruoju metu ypač aktualus tampa natūralių aromatizatorių, antioksidantų, konservantų bei maisto dažų poreikis. Atvėrus naują laboratoriją mokslininkų galimybės kurti inovatyvias maisto gamybos technologijas dar padidės.
Taip pat Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centre, Sodininkystės ir daržininkystės institute, vyks konferencija „Agroinovacijos ir maisto technologijos: problemos ir iššūkiai”. Renginio metu bus diskutuojama agroinovacijų ir maisto technologijų sektoriaus Lietuvoje potencialo ir jo plėtros galimybių klausimais.
Pagrindinės temos, kurias rengiamasi aptarti konferencijos metu, – saugesnis ir funkcionalusis maistas, inovatyvios biožaliavos, augalų selekcija atsižvelgiant į sumaniąją specializaciją, produktai ir technologijos, kurios galėtų tapti pasaulinėje rinkoje konkuruojančiais, puikiais žinių komercinimo ir technologijų pardavimo sėkmės pavyzdžiais.