
Nevyriausybinių organizacijų ir prekybininkų atstovai penktadienį Vilniuje diskutuos apie maisto švaistymą žemės ūkyje, gamyboje, prekybos centruose, maitinimo įstaigose.
Diskusijoje dalyvaus europarlamentaras Vytenis Andriukaitis, „Maisto banko“ vadovas
Simonas Gurevičius, Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo vadovė Aistė Adomavičienė, Kauno rajono ūkininkų sąjungos vadovas Mindaugas Maciulevičius, aplinkos, žemės ūkio ekonomikos ir inovacijų, socialinės apsaugos ir darbo viceministrai, Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė.
Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, beveik trečdalis pasaulyje pagaminto maisto prarandama arba išmetama. Maistas atliekomis virsta tiek išsivysčiusiose, tiek ir besivystančiose šalyse.
Skaičiuojama, kad Europos Sąjungoje (ES) kasmet išmetama per 59 mln. tonų maisto, jo vertė siekia apie 132 mlrd. eurų.
Vidutiniškai kiekvienas ES gyventojas per metus išmeta 131 kg maisto.
Pernai Seimas įpareigojo mažmenines prekybos įmones rengti maisto atliekų prevencijos planus. Juose turi būti nurodyta, kokius maisto atliekų kiekius prekybininkai sumažins ir kokiais būdais, pavyzdžiui, besibaigiančio galiojimo, bet saugų ir tinkamą vartoti maistą perduodant labdarai, keičiant vartotojų elgseną, skatinant juos pirkti tik tiek, kiek suvartoja.
To nepadariusios įmonės gali sulaukti baudų.
Kur babkes ten žydai.
As jau prisidariau pakankamai babkiu.