• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Šeštadienis, 2 rugpjūčio, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Nuo tikrųjų visavalgių iki žaliavalgių: daugėja krypčių, plečiasi ir maisto įvairovė

Pranešimas spaudai
2021-10-03
Naujienos
2
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Maisto įvairovė yra viena iš būtinų sąlygų sveikai gyventi. Visgi pasaulyje yra įvairių maisto krypčių, kada valgoma atsižvelgiant ne tik į šią sąlygą, bet ir vadovaujantis tam tikrais etiniais sumetimais. Jau daugiau nei 40 metų spalio 1-ąją minima Pasaulinė vegetarų diena, kai žmonės skatinami nevalgyti mėsos ar valgyti jos mažiau ir taip keisti savo mitybos įpročius. Tačiau naujos žinios ir technologijos jau leidžia kalbėti net apie laboratorijose užaugintą mėsą, žmonės raginami išbandyti ir ateities maistu vadinamus vabzdžius ar dumblius.

„Šiuo metu egzistuoja daugybė maisto krypčių, kai žmonės atsisako tam tikrų produktų, pakeisdami juos kitais. Tikriausiai geriausiai žinomos iš jų – vegetarizmas, veganizmas ir žaliavalgystė. Prieš kelerius metus išpopuliarėjo fleksitarizmo sąvoka, t.y. kryptis, kada žmonės vieną ar kelias dienas per savaitę nevalgo mėsos produktų ir užuot vartoję jos daugiau, perka rečiau, bet itin kokybišką. Stengiamės, kad atėję į mūsų parduotuves pirkėjai rastų maisto produktų, kurie patenkintų jų poreikius. Populiariausioms kryptims – veganams ir vegetarams – skirtų specialių prekių pasirinkimas ir asortimento įvairovė kasmet auga“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė, primenanti, kad kartais klaidingai galvojama, jog šie žmonės valgo tik daržoves, riešutus ar kruopas.

Pasak jos, naujausia tendencija, kuri jau matoma – taip vadinamų „tikrųjų visavalgių“. Nuo įprastų visavalgių šie skiriasi tuo, kad nesifokusuoja į tam tikras maisto grupes ir valgo viską: subproduktus, vabzdžius, dumblius ar laboratorijoje užaugintą mėsą.

„Įvairių subproduktų mūsų parduotuvėse tikrai galima įsigyti, tačiau vabzdžių ar laboratorijoje užaugintos mėsos pasiūlyti kol kas negalime. Formuodami savo asortimentą, atsižvelgiame į tendencijas, kokios prekės turi didžiausią paklausą ir bandome išpildyti visą, pavyzdžiui, veganams skirtų produktų racioną – nuo saldžių produktų iki mėsos ar žuvies pakaitalų. Tad mūsų parduotuvėse galima įsigyti veganiškų žuvies pirštelių, saliamo skonio dešros, sojų dešrelių, keptų sojų šnicelių, daržovių kotletų ir pan. Taip pat atsižvelgiame į sezoniškumą ir vasarai ieškome daugiau griliui skirtų alternatyvų“, – teigia „Maximos“ komunikacijos vadovė.

Prekybos tinklo lentynose šiuo metu veganų kategorijoje yra paklausūs saldumynai: jogurtai bei tofu sūreliai: „Taip pastebėjome, kad didelę paklausą turi sojų pupelių sūriai „Tofu“, todėl pasiūlėme įdomesnį šio produkto pasirinkimą – rūkytą sojų varškės sūrį. Nors populiarumu šiuo metu visus lenkia sojų pupelių sūris su žalumynais“, – pabrėžia E. Dapkienė.

Pradėjęs kelionę Azijoje užkariavo pasaulį

Iš sojų pupelių gaminamas tofu sūris jau kelis tūkstančius metų vartojamas Azijoje ir yra svarbia jų vegetariškos mitybos dalimi, nes aprūpina mūsų organizmą proteinais – kaip ir mėsa. Sūriu vadinamas produktas gali pakeisti ne tik mėsą, grietinę, varškę, bet ir kiaušinius. Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė, pabrėžia, kad prieš vartojimą šviežią tofu sūrį reiktų nuplauti po tekančiu vandeniu ir gerai nusausinti. Vienas iš paruošimo būdų – nuplautą susukti į popierinį rankšluostį ir 10-15 min. prispausti sunkiu daiktu, pavyzdžiui, ketaus keptuve.

„Jei gaminsite kažką iš tofu, naudokite visus rytietiškus prieskonius, pavyzdžiui, karį, ciberžolę, imbierą ir sojų padažą. Drąsiai gardinkite česnaku. Jei tofu kepsite kaip mėsos kepsnelius, taip pat skirkite jam laiko pasimarinuoti“, – pataria maisto gamybos ekspertė ir dalijasi receptu, kaip tofu paversti plakta kiaušiniene.

Prieskoniai: po pusę šaukštelio – jūros druskos, česnakų miltelių, malto kumino, aitriosios paprikos miltelių. Jei mėgstate, dar ¼ šaukštelio ciberžolės. Viską sumaišykite su trupučiu vandens. Masė turi būti skysta.

Ingredientai: alyvuogių aliejus, raudonasis svogūnas, raudonoji paprika, tofu.

Gaminimas: įkaitinkite keptuvę, įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite smulkintus raudonąjį svogūną ir raudonąją papriką. Maišydami kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Berkite druskos ir juodųjų pipirų. Nuplautą ir gerai nusausintą tofu sutrupinkite šakute arba bulvių košės grūstuvu. Padalinkite keptuvę į dvi dalis: vienoje bus daržovės, kitoje – tofu. Troškinkite kelias minutes. Tada didžiąją dalį pasiruošto prieskonių mišinio pilkite ant tofu ir tik šiek tiek ant daržovių. Dar kepkite 5-7 minutes, kol tofu nežymiai paruduos. Valgykite nedelsdami!

Patiekimas: tinka bulvės, grybai, daržovės. Taigi, visi įprasti plaktos kiaušinienės palydovai.

Komentarai 2

  1. Monika says:
    4 metai ago

    Propaguoju žaliavalgystę. Labai daug reikia investuoti, nes rizikinga prekybos centre vartoti nusipirkus produktus. Be to visa prekybos centre parduodama kiauliena yra apdorota garais, o ne svilinta. Net ne žaliavalgiai jaučia skirtumą, juk negali kiaulienos nei kepti, be virti.

    • Manau says:
      4 metai ago

      Žaliavalgiai negali valgyti svilintos kiaulienos, nes svilinant mėsa veikiama termiškai.

Kitas įrašas

Dalį pelno reikėtų skirti miesto gerovei

Panašūs straipsniai

Apie patarėjus – veikėjus (Rievės. 2025-07-25)

2025-08-02
0

Šį tekstą rašau per savo gimtadienį, o „Anykšta“ jį spausdiną pirmąją miesto šventės dieną. Tad šios „Rievės“ pasmerktos būti pozityviomis....

Šventoji jau apsėmė dviračių taką

2025-08-01
4

Liepos pabaiga Anykščiuose pažymėta ne tik miesto šventėmis ir koncertais, bet ir iš dangaus besiliejančiu vandeniu – dvi paskutines mėnesio...

Policijos pareigūnai dėkoja Tarybos nariui už padėką

2025-08-01
7

Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pasidalijo Anykščių rajono savivaldybės tarybos nario, konservatoriaus Dominyko Puzino žinute, kurioje jis dėkojo pilicijos pareigūnams...

Anykščių rajone skelbiama ekstremali situacija

2025-08-01
6

Penktadienį, rugpjūčio 1-ąją, posėdžiavusi Anykščių rajono Ekstremalių situacijų operacijų komisija vieningai nusprendė Anykščiuose skelbti ekstremalią situaciją dėl liūčių. Per liepos mėnesį...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Apie patarėjus – veikėjus (Rievės. 2025-07-25)
Šventoji jau apsėmė dviračių taką
Policijos pareigūnai dėkoja Tarybos nariui už padėką
Anykščių rajone skelbiama ekstremali situacija
Anykščių ligoninėje pradėjo dirbti naujas gydytojas
Naujais mokslo metais visos švietimo įstaigos turės pasitvirtinti tvarkas dėl mokinių asmeninių mobiliųjų telefonų naudojimo

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 31 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 30 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 29 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 26 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Ministerija patvirtino korekcijas: stojant į universitetus – papildomi balai šimtukininkams
Gaižiūnų poligone rastas savaitės pradžioje į Lietuvą iš Baltarusijos įskridęs dronas
Lietuvos monetų kalykla išleido sidabro monetą su M. K. Čiurlionio kūriniu „Auka“
Nedarbas euro zonoje birželį išliko ties 6,2 proc. žyma
Kristijonas Bartoševičius prašo išteisinimo, nuosprendį apskundė ir vienas nukentėjusysis
Lietuvoje minimos 34-osios Medininkų žudynių metinės

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kaip grybai?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In