Pasiilgote vaikystės skonio – pasigaminkite žuvies kotletų. Tinkamai paruoštas šis patiekalas tirpte tirpsta burnoje. Be to, prie jo galima derinti pačius įvairiausius garnyrus: pradedant klasikine bulvių koše ir baigiant sveikuoliškomis salotomis su kruopomis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad pirkėjai mielai renkasi tradicines žuvies rūšis, o duomenys rodo, kad žuvies ir jūros gėrybių pardavimai nuolat auga.
Populiariausia – tradicinė žuvis
„Nors žuvies pardavimai ypač šokteli per didžiausias žiemos šventes, tinklo pirkėjai žuvį skanauja ir joms praėjus. Pavyzdžiui, per pirmąjį praėjusių metų ketvirtį šviežios žuvies parduota 1,2 karto daugiau nei tokiu pat ankstesnių metų laikotarpiu. Pastebime, kad pirkėjai įtraukia žuvį į kasdienį racioną, ieško subtilesnių, savitų skonių, bet daugiausia nuperkama tradicinės lašišos, karpio, atlantinės menkės“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad žuvies reikėtų valgyti bent 3 kartus per savaitę. Ją įtraukti į kasdienį racioną visai paprasta. Vis dėlto, jei įmantresni patiekalai su žuvimi nevilioja, visada galima pasigaminti amžinąja klasika tapusių žuvies kotletų.
„Dauguma žuvies rūšių turi daug omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios gerina imuninės sistemos veiklą ir padeda kovoti su įvairiais uždegiminiais procesais. Taip pat žuvyje daug A, E, D vitaminų, naudingų regėjimui ir sveikiems kaulams. Žuvyje yra ir mažai kalorijų. Be to, tokį patiekalą kaip žuvies kotletai pasigaminti nesudėtinga ir tai puikus būdas žuvies įtraukti į vaikų racioną“, – sako maisto ekspertė.
Kokią žuvį pasirinkti?
Susiruošus gaminti žuvies kotletus, prieš kimbant į darbus virtuvėje pirmiausia reikėtų pagalvoti, kokią žuvį rinktis geriausia. Jeigu žuvies kotletus gaminate pirmą kartą, verčiau rinktis lengviau apdorojamą žuvį.
„Rinkitės jau išskrostą žuvį, pavyzdžiui, skrostą atlantinę menkę. Taip sutaupysite nemažai laiko, skirto žuviai išvalyti. Parduotuvėje įsigijus tokią žuvį, prieš tai pašalinus odą ir kaulus, ją teliks tik sumalti. Be to, atlantinės menkės skonis itin subtilus, todėl ruošiant ją drąsiai galima eksperimentuoti su prieskoniais ar garnyrais“, – teigia V. Juodkazienė.
Norint sumalti žuvį reikėtų įsitikinti, kad pjausniuose neliko kaulų, todėl prieš dedant menkę į mėsmalę reikėtų atidžiai juos išrankioti. Tam į pagalbą galima pasitelkti paprasčiausią pincetą. Ruošiant masę žuvies kotletams dėmesį reikėtų atkreipti ir į dar kelis dalykus. Pavyzdžiui, tinkamą prieskonių pasirinkimą. Tiems, kurie mėgsta klasikinius skonius, V. Juodkazienė pataria žuvies kotletams prieskonius rinktis saikingai.
„Gaminantiems šį patiekalą verčiau rinktis jau žinomus prieskonius, su kuriais dažnai ruošiate kitus mėgstamus patiekalus. Ypatingą žuvies skonį atskleidžia tokie įprastai virtuvėje naudojami prieskoniai kaip juodieji pipirai, druska ar krapai. Jei norisi intensyvesnio skonio, tuomet naudokite saldžiosios raudonosios paprikos miltelius ar raudonąją aitriąją papriką. Taip pat kaip prieskonius galima naudoti ir svogūnus, česnakus ar gelsvės lapelius, kurie suteiks ypatingą aromatą“, – sako V. Juodkazienė.
Nepamirškite daržovių
Maisto ekspertė sako, kad tiems, kurie žuvies kotletus nori pasigaminti dar sveikiau, į jų masę gali įmaišyti ant keptuvės šiek tiek pakeptų špinatų, tarkuotų morkų, cukinijų, kopūstų, baklažanų ar kitų mėgstamų daržo gėrybių – taip ne tik suteiksite kotletams ypatingesnio skonio, bet ir valgysite daugiau daržovių.
Kaip gaminsite ir su kuo patieksite šį patiekalą – taip pat fantazijos reikalas. Kotletus galite pavolioti miltuose ar džiūvėsėliuose ir kepti aliejuje. Jeigu norite sunaudoti mažiau riebalų, juos kepti galite ir orkaitėje. O jeigu norite ypatingai sveikuoliško patiekalo – gaminkite žuvies kotletus garuose.
„Žuvies kotletai – ne tik Lietuvoje populiarus patiekalas. Įvairiausios rūšies žuvies kotletai dažnai valgomi ir Amerikoje, Australijoje, šis patiekalas ypatingai populiarus Azijos šalyse. Žuvies kotletai vienas iš tradicinių Šri lankos bei Indijos patiekalų. Jiems dažniausiai naudojamas tunas, į masę taip pat dedamos bulvės, česnakas ir galybė įvairiausių prieskonių, tokių kaip imbieras ar kuminas. Iš gautos masės dažniausiai gaminami nedideli rutuliukai, jie apvoliojami džiūvėsėliuose ir kepami aliejuje. Žuvies kotletai populiarūs ir kitose šalyse. Pavyzdžiui Kinijoje žuvies kukuliais dažnai gardinamos tradicinės sriubos“, – teigia ekspertė ir dalijasi net trimis ypatingo skonio kotletų su žuvimi receptais.
Indijos įkvėpti žuvies kotletai
Jums reikės:
425 g atlantinės menkės
1 valgomojo šaukšto aliejaus
1 1/2 stiklinės smulkiai supjaustytų svogūnų
Gabalėlio sutarkuoto imbiero
Susmulkinto čili pipiro
1/2 šaukštelio maltos ciberžolės
1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
3 didelių virtų, sutrintų bulvių
Druskos, pagal skonį
2 lengvai išplaktų kiaušinių
2 puodelių džiūvėsėlių
Aliejaus kepimui
Gaminame:
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, imbierą, čili ir viską kelias minutes pakepkite. Sudėkite maltą ciberžolę ir viską išmaišykite. Sumalkite žuvį ir sudėkite į keptuvę. Retkarčiais pamaišydami viską patroškinkite 2-3 minutes, pagardinkite juodaisiais pipirais ir druska, palikite atvėsti. Galiausiai suformuokite nedidelius kotletukus. Pasiruoškite du indelius – viename išplakite kiaušinius, kitame suberkite džiūvėsėlius. Kotletus prieš kepant pamirkykite kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Galiausiai įkaitinkite aliejų ir iškepkite kotletus iš abiejų pusių, kol jie įgaus gražią, auksinę spalvą. Iškepusius kotletus palaikykite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai ir skanaukite.
Žuvies kotletai su porais ir petražolėmis
Jums reikės:
Atlantinės menkės
Smulkiai supjaustyto svogūno
Kelių skiltelių česnako
Susmulkinto poro
Šlakelio citrinos sulčių
Kelių saujų susmulkintų petražolių
Nedidelio gabalėlio susmulkinto imbiero
Šaukštelio čili dribsnių
Kelių šaukštelių prieskonių mišinio, tinkančio žuviai
Druskos ir pipirų pagal skonį
Dubenėlio miltų
Aliejaus kepimui
Gaminame:
Pirmiausia sumalame žuvį ir sumaišome ją su susmulkintu svogūnu, česnakais, petražolėmis, imbieru ir porais. Į gautą masę beriame prieskonius ir dedame šlakelį citrinos sulčių, viską išmaišome. Tuomet keptuvėje įkaitiname aliejų. Iš gautos masės formuojame kotletus. Juos pavoliojame miltuose ir kepame iš abiejų pusių, kol šie gražiai apskrus.
Tradiciniai žuvies kotletai
Jums reikės:
Atlantinės menkės gabalėlių
Kelių bulvių
Stiklinės džiūvėsėlių
2 kiaušinių
Saujos petražolių
Pusės stiklinės tarkuoto sūrio
Kelių skiltelių česnako
Žiupsnelio druskos ir pipirų
Aliejaus kepimui
Gaminame:
Nuskustas bulves išvirkite pasūdytame vandenyje. Menkės filė taip pat apvirkite nedideliame kiekyje pasūdyto vandens. Nuvarvinkite. Bulves sutrinkite šakute, sudėkite žuvį ir sumaišykite. Įmuškite kiaušinius, suberkite džiūvėsėlius bei pasmulkintas petražoles, tarkuotą sūrį, sutraiškytas česnako skilteles. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai suminkykite. Iš gautos masės formuokite kotletukus ir apkepkite juos aliejuje, kol gražiai apskrus. Skanaus!
654413 945939Outstanding publish from specialist also it will probably be a fantastic know how to me and thanks quite a lot for posting this helpful data with us all. 158181