AŠTRŪS SŪDYTI AGURKAI
10 kg mažų kietų agurkų, 1-2 šviežios aitriosios paprikos (apie 20 g), česnako, krieno šaknis (apie 50 g), ryšelis peletrūnų lapelių (apie 50 g), ryšelis krapų šakelių (apie 30 g), šaukštelis džiovintų mairūnų.
Sūdymas: 81 vandens reikės 500 g druskos.
Agurkus nuplaukite ir sudėkite į sūdyti tinkamą indą. Dedami sluoksniuokite su prieskoniais. Prieskonius dėkite ant dugno, per vidurį ir ant viršaus. Užpilkite paruoštu sūrymu, paslėkite.
MARINUOTOS KOPŪSTŲ SALOTOS
1 kg baltagūžio kopūsto, 2 saldžiosios paprikos, 2 morkos, 2 svogūnai, 100 g baltųjų šaknų (petražolių, salierų ir pastarnokų), 50 g žalumynų (petražolių, salierų lapų, krapų ir kalendrų).
Marinavimas: 250 ml aliejaus, 200 ml 6 proc. acto, kvapiųjų ir juodųjų pipirų žirnelių, cukraus, 50 g druskos.
Kopūstą, morkas ir paprikas supjaustykite šiaudeliais, svogūnus – žiedeliais, žalumynus – nedideliais gabalėliais. Šaknis smulkiai sutarkuokite. Visas daržoves berkite į emaliuotą indą ir gerai išmaišykite. Ant stiklainių dugno pilkite aliejaus ir acto, berkite po 2-3 juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelius, cukraus ir druskos. Tuomet talpiai pridėkite paruoštų daržovių, pridenkite dangteliais ir pasterizuokite: ½1 stiklainius -45 minutes, 11 – 65 minutes.
,,RUDENS" SALOTOS
Keturiems 21 stiklainiams reikės: 400 g baklažanų, 200 g cukinijų, 200 g pankolių, 200 g raudonųjų svogūnų, 100 g mažų pomidoriukų, 100 g nedidelių grybų ar pievagrybių, raudonos ir geltonos saldžiosios paprikos, 6 skiltelių česnakų.
Marinavimas: po 400 ml vandens ir baltojo vyno acto, 7 šaukštai alyvuogių aliejaus, 8 laurų lapeliai, po 8 rozmarinų ir čiobrelių šakeles, 16 juodųjų pipirų žirnelių, 175 g druskos.
Salotas pradėkite gaminti iš vakaro. Baklažanus ir cukiniją supjaustykite storais gabalėliais, pankolius ir svogūnus – į 8 dalis, paprikas – 5 cm dydžio gabalėliais. Šias daržoves sudėkite į nemetalinį indą ir pasūdykite.
Užpilkite 1,75 1 vandens, uždenkite ir paslėkite. Palikite per naktį. Kitą dieną nupilkite vandenį, daržoves perplaukite šaltu vandeniu, išdėliokite ant švaraus rankšluosčio ir 3 valandoms palikite džiūti. Paskui jas sudėkite atgal į indą, dėkite smulkintus česnakus, pomidoriukus, grybus ir pilkite aliejų. Užvirkite vandenį, pilkite i jį 300 ml acto. Į sterilius stiklainius pilkite po šlakelį likusio acto, dėkite po rozmarino ir čiobrelio šakelę, lauro lapelį. Tada talpiai susluoksniuokite daržoves. Tarp sluoksnių berkite likusias žoleles, pipirus, pilkite marinato ir uždarykite. Laikykite sausoje vėsioje vietoje. Galite skanauti jau po mėnesio. Laikykite ne ilgiau kaip 6 mėnesius.
GARDŽIOJI TYRĖ
2 kg prinokusių pomidorų, 1 kg baklažanų, 1 kg morkų, 1 kg raudonų saldžiųjų paprikų, 1/2 kg salierų, stiklinė aliejaus, druskos.
Visas daržoves nuplaukite. Pomidorus, baklažanus ir paprikas sumalkite, morkas ir salierus sutarkuokite stambia tarka. Sumaišykite, pilkite aliejų, sūdykite ir pastatykite virti ant silpnos ugnies. Virkite tol, kol bus vientisa tyrė. Ją išpilstykite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite metaliniais dangteliais.