Makaronai – vienas greičiausiai ir paprasčiausiai paruošiamų patiekalų, tad dažnai atsiduria ne tik ant italų, bet ir ant lietuvių pietų ar vakarienės stalo. Nors dera su skirtingais padažais ir ingredientais valgant vienus, makaronai taip pat puikiai tinka įvairioms sriuboms, apkepams ar salotoms gardinti. Vis dėlto, gaminant makaronų patiekalus namuose dažnai kyla abejonių, kaip juos tinkamai paruošti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja jų nepervirti. Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė renkantis makaronus pataria atkreipti dėmesį į jų sudėtį – nuo jos priklausys ne tik patiekalo maistinė vertė, bet ir jo skonis bei tekstūra.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, makaronai aprūpina žmogaus organizmą kompleksiniais angliavandeniais. Nors makaronai nepasižymi didele gausa mineralinių medžiagų, tačiau juose yra šiek tiek kalcio, magnio ir geležies, o kai kuriose makaronų rūšyse – cinko. Priklausomai nuo miltų, iš kurių yra pagaminti makaronai, juose gali būti ir B grupės vitaminų.
„Makaronai yra toks produktas, kuris gali būti įtraukiamas į sveikatai palankaus maitinimosi racioną, bet svarbu pasižiūrėti iš ko jie gaminami. Jeigu makaronai yra viso grūdo ar iš kietagrūdžių kviečių, grikių ir praturtinti špinatais ar burokėliais – jie tampa maistingesni. Kartais, ypatingai vaikams, kurie nėra kruopų mėgėjai, tokie praturtinti makaronai gali atstoti ir kruopas“, – sako E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė rekomenduoja iš makaronų pagamintus patiekalus valgyti ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam tikrų ligų kamuojami žmonės savo mitybos racione turėtų jų vengti: „Jeigu tai kvietiniai, ruginiai, ar kiti glitimo turintys makaronai – celiakija sergantys arba neceliakinį jautrumą glitimui turinys asmenys šių makaronų neturėtų valgyti.“
Ji priduria, kad vertėtų atkreipti dėmesį ir į makaronų gaminimo būdą. Sveikatai palankiau rinktis nepervirtus makaronus, kurie Italijoje dar vadinami „al diente“. Taip pagamintų makaronų glikeminis indeksas mažesnis. „Jeigu makaronai yra neištižę, neišbrinkę, jų glikeminis indeksas mažesnis, o tai reiškia, kad cukraus lygio kėlimas kraujyje vyksta lėčiau. Be to, tokiu būdu ilgiau išsilaiko ir sotumo jausmas“, – teigia E. Gavelienė.
Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Diana Špūrienė pastebi, kad pastaraisiais metais kai kurių rūšių makaronų pardavimai išaugo nuo 5 iki 40 proc. „Žmonės įprato daugiau gaminti namuose, o patiekalai iš makaronų, kaip žinia, dažniausiai yra išties nesunkiai paruošiami. Pirkėjai dažniausiai renkasi spagečius, sraigtelių ir vamzdelių formų kietuosius makaronus, tačiau pastebime, kad auga ir kiaušininių, ryžių bei „Wok“ makaronų pardavimai. „Rimi“ ženklo makaronų taip pat parduodama nemažai, įdomu, kad jų daug nuperkama ir „Maisto banko“ akcijų metu“, – sako D. Špūrienė.
Renkantis makaronus specialistė rekomenduoja atkreipti dėmesį į jų sudėtį bei kokybę: „Kokybiški makaronai yra tie, kurie nesuverda, yra pagaminti iš gerų miltų, turi šiurkštų paviršių, lengvai netrupa ir išlaiko savo formą, o pagaminti gerai sugeria padažus. Kokybiški makaronai yra ne tik geresnio skonio ar malonesnės tekstūros bet ir palankesni sveikatai.“
Parsinešus į namus specialistė rekomenduoja makaronus laikyti sausoje ir švarioje vietoje, o gaminant juos vadovautis ant pakuotės nurodytomis instrukcijomis ir keletu paprastų patarimų. „Prieš verdant makaronus jų neplaukite, nes plovimo metu jie gali sulipti. Be to, makaronus reikėtų dėti tik į karštą, verdantį vandenį. Priešingu atveju jie pasidarys lipnūs ir greitai ištiš“, – pataria D. Špūrienė.
„Rimi“ namuose kviečia išbandyti naujus patiekalus, todėl dalijasi skaniu ir lengvai paruošiamu makaronų su pupelių kukuliais receptu.
Makaronai su pupelių kukuliais
Patiekalui reikės:
300 g makaronų „Spaghetti“
400 g baltųjų pupelių
1 vnt. raudonosios paprikos
1 vnt. svogūno
2 skiltelių česnako
4 šaukštų aliejaus
1 vnt. kiaušinio
20 g petražolių
druskos pagal skonį
pipirų pagal skonį
150 g džiūvėsėlių
400 g pomidorų gabalėliais
1 šaukštelio raudonėlių prieskonių
50 g fermentinio sūrio
Gaminimo eiga:
- Pupeles užmerkite vandenyje ir palaikykite per naktį, kad išbrinktų. Užvirkite vandenįpuode, suberkite mirkytas pupeles ir pavirkite apie 30 minučių, kad suminkštėtų.
- Papriką nuplaukite, perpjaukite per pusę, išimkite sėklytes.
- Svogūną ir česnako skilteles nulupkite ir apkepkite su 2 šaukštais aliejaus. Kepkite 2 minutes. Suberkite papriką ir dar pakepkite 2 minutes. Virtuviniu kombainu sutrinkite pupeles su svogūnu, česnaku ir paprika. Į gautą pupelių masę suberkite kapotas petražoles, pagardinkite prieskoniais, įmuškite kiaušinį. Viską gerai išmaišykite. Formuokite kukulius, juos pavoliokite džiūvėsėliuose ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Kukulius apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių.
- Pomidorų gabalėlius dėkite į įkaitintą prikaistuvį su raudonėliais, pavirkite kelias minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje ir nukoškite per kiaurasamtį.
- Makaronus sudėkite į lėkštes, išdėliokite pupelių kukulius, apliekite pagamintu pomidorų padažu ir užberkite smulkiai tarkuoto sūrio. Skanaus!