Šiais metais grąžinus 21 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą (nuo COVID-19 itin nukentėjusiems maitinimo ir kultūros sektoriams buvo taikomas lengvatinis 9 proc. PVM), smulkusis maitinimo verslas buvo priverstas imtis įvairių priemonių: vieni trumpina kavinių ir restoranų darbo laiką, kiti mažina darbuotojų skaičių, treti kelia patiekalų kainas.
„Anykšta“ teiravosi anykštėnų: ar pajutote pakilusias kainas? Kaip į tai reaguojate? Galbūt į kavines nebeinate, renkatės pigesnius patiekalus?
Teodoras BITINAS, UAB Anykščių energetinė statyba vadovas:
„Kad šiek tiek kainos pakilo, aišku, pajutome. Tačiau kada jau nusprendi eiti į kavinę, tai ir eini – jei kokiu euru pakilo patiekalo kaina, sumoki, ir tiek.
Skaičiau, kad nemažai restoranų ir Vilniuje užsidaro – nebeišsilaiko. Kainos jose, matyt, dar nėra tokios aukštos, arba trūksta klientų, todėl restoranai, kavinės nesugeba išsilaikyti.“