Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gyventojus skatina šventinį vaišių stalą ruošti saugiai ir atsakingai.
Prieš planuojant vaišių stalą, įvertinkite turimų namuose produktų turinį, suplanuokite meniu, sudarykite pirkinių sąrašą.
Perkant maistą prekybos vietoje:
-Atkreipkite dėmesį į ženklinimą „geriausias iki…“. Šis ženklinimas identifikuoja iki kada produktas išlaikys geriausias savybes, pavyzdžiui, kvapą. Po šio termino pabaigos produktas dar yra tinkamas vartoti, t. y. jei jo pakuotė nėra pažeista, produkto išvaizda nepakitusi, nėra pašalinio kvapo, jo rekomenduojama neišmesti – panaudoti ruošiant maistą.
-Pirkdami šviežius maisto produktus, stebėkite jų galiojimo laiką. Po „tinka vartoti iki“ pabaigos maisto produktai gali būti nesaugūs ir neturi būti vartojami, todėl produktus iki šio termino pabaigos stenkitės suvartokite pirmiau, nei ilgo galiojimo produkciją.
-Įsigytą maistą tinkamai sudėkite į šaldytuvą. Pavyzdžiui, viršutinėse šaldytuvo lentynose laikykite paruoštą valgyti maistą, o apatinėse lentynose, kur temperatūra dažniausiai žemesnė – šviežią žuvį ir mėsą.
-Likučius šaldykite. Beveik visus maisto produktus ar net paruoštus patiekalus galima supakuoti į specialius šaldymo maišelius, pažymėti ant jų datą ir užšaldyti.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba