Anykščių rajono tarybos narys, 29 metų verslininkas Lukas Pakeltis šiemet artimai susipažino su …bitėmis, grybais ir pomidorais.
Apie šį rudenį įgytas naujas gyvenimiškas patirtis „Anykštai“ pasakodamas Lietuvos Liberalų sąjūdžio Anykščių skyriui vadovaujantis L. Pakeltis neslėpė, kad į ūkišką kryptį jį stumtelėjo vedybos. Prieš metus jis susituokė su trimis metais jaunesne teisininke, taip pat anykštėne Sigita.
„Bičių kelmą vestuvėms padovanojo žmonos senelis. Sakė: „Kokia šeima be bičių“, – pasakojo Lukas. – Taip mūsų tėvų sodintame sode atsirado gražus žalias avilys. Bites maitindavome drauge su žmona, pasigrožėdami jų triūsu. O kopinėti pirmąjį medų kvietėmės senelį.“
Kadangi Sigitos ir Luko pirmosios bitės buvo taikios, įgėlė gal tik kokį vieną kitą kartą ir net prinešė kibirėlį medaus, senelis Bronislovas pažadėjo padovanoti dar vieną avilį.
Antrasis patyrimas rajono Tarybos nariui buvo miške. „Grybai kaip grybai – šiemet jų visi kas norėjo prisirovė, o va rasti vietą mašinai pastatyti Lašinių miškuose buvo problema“ ,- juokėsi L. Pakeltis, pasakodamas, kad šiemet jo šeima prisidžiovino maišelį baravykų, o jis pats grybaudamas aptiko poros sprindžių sveiką baravyką. Tokio didelio baravyko, net ir sukirmijusio, Pakelčiai iki šiol nebuvo matę.
„Na ir renovavome tėvų palikimą – šiltnamį. Prisodinome jame pomidorų, kuriuos abu su žmona drauge prižiūrėjome, laistėme. Na… aš gal ir neravėjau, tačiau piktžolių „kašiką“ tikrai padėjau išnešti… Pomidorų perteklių dabar džioviname elektrinėje džiovintuvėje. O tai reiškia – supjaustai krepšį pomidorų, o po kokių aštuonių valandų išsiimi porą saujų. Tačiau, kai Sigita pomidorus užkonservuoja alyvuogių aliejuje, – labai gardu būna uždėti ant skrebučio ar salotose“, – pasakojo Lukas ir sakė, kad žiemai šeima pasidėjo dar dešimt konservuotų puslitrinių stiklainiukų.
Tačiau pradėjęs diktuoti receptą, kaip užkonservuoti džiovintus pomidorus, politikas nebuvo toks tikras, kaip tas gardumas daromas, todėl paskambino žmonai.
Taigi – Sigitos Pakeltienės džiovintų pomidorų receptas:
Pomidorus, geriausiai pailgus, kurie mėsingi, supjaustyti pusiau ir išdžiovinti orkaitėje arba elektrinėje džiovintuvėje. Tada minutei pamerkti į užvirintą baltojo vyno actą ir sukrėsti į švarius stiklainius (iškaitintus ar išvirintus), įdėti po porą skiltelių česnako, užpilti šalto spaudimo alyvuogių aliejumi ir užsukti dangtelius.
Jauniausias Anykščių rajono tarybos narys sakė esąs laimingas, kad sukūrė šeimą ir visiems jauniems vyrams pataria greičiau vesti. „Draugavome penkis metus, kurį laiką drauge gyvenome, tačiau būti vedusiu yra ne tas pats, kaip gyventi drauge. Mes žinome, kad pasirinkome vienas kitą ir susipykę jau nebetrenkiame durimis. Mes drauge laimingi ir aš džiaugiuosi ramybe“.
Gražiausia Anykščių rajono sodyba ne kartą nominuota Luko tėvų Danutės ir Kęstučio Pakelčių sodyba, kurioje dabar gyvena jaunojo politiko šeima, po tėvų mirties smarkiai pasikeitė.
„Mamai mirus nesugebėjome prižiūrėti jos milžiniškų gėlynų. Prižiūrėti tokius gėlynus gali tik tam pasišventęs žmogus. Turėjome rinktis ar samdyti žmogų ir eksperimentuoti, ar saugoti prisiminimus atmintyje. Pasirinkome prisiminimus. Gėlynų vietoje dabar žalia veja. Tačiau medžius, krūmus išsaugojome, atgaivinome ir šiltnamį. Taigi kas žino, kaip bus ateityje“, – sakė šeimyniniu gyvenimu besidžiaugiantis L. Pakeltis.