Kartais svečiai užsuka neįspėję iš anksto ir tenka skubiai šaldytuve ieškoti, kuo juos pavaišinti. Nors vakare užkandžiauti kaloringu maistu nepatartina, dažnai tai greičiausias būdas paruošti vaišių stalą. Tačiau yra ir tokių užkandėlių, kurių net prieš miegą pakramsnojus sąžinė negrauš. „Maximos“ ekspertai pataria, kaip greitai pasigaminti ne tik skanius, sveikus bei pigius užkandžius, bet kartu ir nustebinti svečius.
Traškučiai, kietasis sūris, dešra su pelėsiu – populiarūs užkandžiai, tačiau juos derėtų vartoti saikingai. Gal atėjo laikas išbandyti kažką naujo? Pavyzdžiui, brokolių „sparnelius“ ar burokėlių „traškučius“?
„Kas sveikiau, ne būtinai – brangiau. Užkandžiams rinkdamiesi sezoninius vaisius ir daržoves, skanumynus paruošite vos už kelis eurus“, – pataria Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.
Brokolių sparneliai iki 5 eurų
Brokolių „sparnelių“ skonis maloniai nustebins ne tik svečius, bet ir jus pačius. Supjaustykite brokolį norimo dydžio gabalėliais, suberkite juos į indą ir apšlakstykite mėgstamu aštriu padažu. Gabaliukus apvoliokite maltuose džiūvėsėliuose, grikių miltuose ar susmulkintuose kukurūzų dribsniuose. Kepkite iki 230˚C įkaitintoje orkaitėje apie 20 – 25 minutes, kol gabalėliai taps auksaspalviai ir traškūs.
„Aštrumo jausmą padeda sumažinti pieno produktai, todėl jei nesate pratę valgyti itin aštriai, prie šio patiekalo puikiai tiks padažas, kurį galite pagaminti iš graikiško jogurto ir sezoninių prieskoninių žolelių“, –dalijasi A. Poleninas. Šis patiekalas kainuos apie 5 eurus, o galutinė produktų kaina priklauso nuo to, kokius miltus pasirinksite brokolio gabalėlių apvoliojimui.
Morkų užtepėlė iki 4,5 eurų
Morka – rudens gėrybių krepšelio pažiba. Tačiau, ne visi žino, kad morkų skonis priklauso nuo to, kaip jos paruošiamos. Pavyzdžiui, tarkuotos morkos įgauna saldumo. Pasigaminkite užtepėlę: sutarkuokite 2–3 vidutinio dydžio morkas, sutrinkite 2 vidutinio dydžio nuluptus avokadus, sumaišykite viską su puse puodelio graikiško jogurto, įspauskite žaliosios citrinos, įberkite susmulkintas 2 česnako skilteles ir nepamirškite pabarstyti užtepėlės mėgstamais prieskoniais.
„Jei tarkuotų morkų nemėgstate, galite jas supjaustyti lazdelėmis ir patiekti kartu su pagamintu padažu“, – pataria Aidas Poleninas. Už reikiamus ingredientus sumokėsite apie 4,50 euro.
Burokėlių traškučiai – iki 1 euro
Burokėlių traškučius iškart pamilsite, o jų gamyba – nesudėtinga ir greita. Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Stenkitės griežinėlius pjaustyti vienodo dydžio, kad visi tolygiai iškeptų vienu metu. Sudėkite burokėlių griežinėlius vienu sluoksniu į aliejumi pateptą bei kepimo popieriumi išklotą skardą, dar pašlakstykite aliejumi ir pabarstykite druska. Kepkite iki 190˚C įkaitintoje orkaitėje apie 45 – 60 minučių, kol burokėliai taps traškūs. Šis užkandis jums nekainuos net euro.
Kukurūzo burbuolės – apie 1,5 euro
Jei užkandžius paruošti norisi itin gretai, tiesiog išvirkite kelias kukurūzo burbuoles (virti reikia 4 minutes), aptepkite jas sviestu ir pabarstykite druska. Beliks tik supjaustyti ir nešti ant stalo. Dvi burbuolės jums kainuos tik 1,6 euro, o paragaus visi.