Nuo šių mokslo metų pradžios šalies ugdymo įstaigų valgiarščiuose nebeliko „blogų“ patiekalų – daug cukraus, druskos turinčių produktų, riebių padažų, kepsnių, apvoliotų džiūvėsėliuose, patiekalų gamybai naudojama daugiau ankštinių, raugintų, šviežių daržovių, sultis pakeitė vanduo ar nesaldinta arbata.
Prasidėjus naujiesiems metams, patiekalų receptūra tapo dar įvairesnė. Apie tai kalba ir Anykščių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Pagalienė bei Anykščių A. Baranausko pagrindinės mokyklos direktorė Dalia Kūgienė ir pradienių klasių mokytoja Elena Bražiūnienė.
Sveikesnis darželinukams bei moksleiviams siūlytas meniu buvo vertinamas įvairiai – vieni vaikai greitai pamėgo naujus patiekalus, kiti, užuot valgę ugdymo įstaigų valgyklose ruoštą maistą, iš namų nešdavosi pietus dėžutėse.
Beje, viena anykštėnė, trijų vaikų mama, liko nemaloniai nustebinta, kai per dukros gimtadienį į darželį nunešusi tortą sulaukė kai kurių mamų kritikos. „Aš esu už sveiką mitybą, bet kraštutinumai yra blogai. Yra mūsų grupėje mamų, kurios auklėtojas yra įspėjusios, kad jų vaikams neduotų jokių saldumynų. Tegul jos savo vaikus maitina kaip tik nori, bet kodėl mano vaikas per savo gimtadienį su draugais negali suvalgyti torto? Aš turiu gerbti ir toleruoti kitaip mąstančius, kitaip valgančius, bet kodėl esu įžeidinėjama dėl savo pažiūrų. Tikrai nemanau, kad nuo torto gabaliuko vaikui kas nors atsitiks. Bet kiekvienas tegul elgiasi kaip nori… Argi dėl to, kad aš savo vaikams nedraudžiu suvalgyti torto, esu blogesnė mama, nei ta , kuri vaiką maitina grūdais ir daržovėmis?“ – kalbėjo anykštėnė.
Nuo šių metų pradžios į vaikų meniu įtraukta dar daugiau patiekalų, kurie, jų kūrėjų nuomone, turėtų patenkinti net išrankiausių vaikų poreikius. Maistą vaikams ruošiantiems virėjams pasiūlyta šimtas naujų patiekalų. Tarp jų – ir ypač egzotiškai skambantys: čija sėklų pudingas, burokėlių maltinukai, trinta pastarnokų sriuba ir t.t.
Anykščių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė L. Pagalienė, paklausta, ar naujieji patiekalai tikrai bus mokinių sutikti su džiaugsmu, sakė: „Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (RLVVKA) parengė patiekalų receptūras, kuriomis nemokamai gali naudotis šalies ugdymo įstaigos – bendrojo lavinimo mokyklos, organizuodamos vaikų mitybą. Džiugu, kad vaikų sveikatai ir mitybai ypatingą dėmesį skiria ne tik LR sveikatos apsaugos ministerija, bet ir mitybos ekspertai – virtuvės šefai, dietologai bei kiti specialistai, kurie parodė geranorišką iniciatyvą ir neatlygintinai parengė patiekalų receptus ir gamybos aprašymus. Nuo šiol receptai šalies ugdymo įstaigoms – nemokami ir viešai prieinami SAM interneto svetainėje“.
Pašnekovė teigiamai vertino pasikeitusį vaikų meniu: „Apklausus Anykščių rajone esančių bendrojo lavinimo mokyklų specialistus, organizuojančius mitybą, paaiškėjo, kad šiuo metu neketinama keisti iki šiol parengtų receptūrų. Be to, mokyklų valgyklų darbuotojai pastebėjo, kad valgančių vaikų, praeitais metais įsigaliojus naujam Vaikų maitinimo tvarkos aprašui, nesumažėjo. Daugelis vaikų noriai valgo mokyklų valgyklose, o vaikų lėkštėse vis mažiau lieka nesuvalgyto maisto.
Maisto vartojimas ir skonio jutimas priklauso nuo mitybos įpročių. Deja, dėl didelio užimtumo ir daugybės rūpesčių kasdieniniame gyvenime tėvams neretai pritrūksta laiko, o kartais gal ir noro gaminti namuose, todėl vaikai turi gerą galimybę gauti šviežiai pagamintą, šiltą ir visavertį maistą mokyklose. O mokyklose dažnai vaikai nesirenka tų produktų ar patiekalų, kurių neįpratę vartoti namuose, savo šeimose, pvz. moliūgų, cukinijų ar košių su tokiais priedais, kaip džiovinti abrikosai, saulėgrąžų daigai ir panašių, todėl kritiškai vertinami ir kai kurie patiekalai naujai parengtose receptūrose, pvz. čija sėklų pudingas, pastarnokų sriuba ir panašūs“.
Apie pasikeitusį vaikų maitinimą kalbėjo, savo nuomonę išreiškė ir Anykščių A. Baranausko pagrindinės mokyklos direktorė Dalia Kūgienė. Paklausta, kokių atsiliepimų dėl naujos maitinimo tvarkos jau teko išgirsti, Anykščių A. Baranausko pagrindinės mokyklos direktorė Dalia Kūgienė sakė: „Mūsų mokykloje maitinimas organizuojamas pagal mitybos specialistų rekomendacijas, sumažėjo sveikatai nepalankių produktų ir gėrimų. Maitinantis pagal naująją tvarką nesame gavę nusiskundimų nei iš tėvų, nei iš mokinių dėl patiekalų kokybės ar įvairovės. Kai kurie tėvai domėjosi pasikeitimais ir apsilankė valgykloje, kad pamatytų realią situaciją“.
Sveikesniu meniu džiagėsi ir Anykščių pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja Elena Bražiūnienė. „Man naujasis meniu patinka kur kas labiau. Jis labiau atitinka ir mano maitinimosi įpročius. Teigiamai vertinu, kad ruošiant patiekalus dedama mažiau druskos, cukraus, nebegaminami įvairūs riebūs padažai. Pradžioje vaikams gal ir buvo keista, kad iš meniu dingo saldinta arbata, bet už tai dabar jie mielai geria vandenį. Mokyklos valgykloje visada stovi ąsočiai su vandeniu, todėl bet kada gali atsigerti. Maistas taip pat tapo gerokai įvairesnis. Kasdien siūloma rinktis iš 4-5 pagrindinių patiekalų. Pavyzdžiui, vaikams siūlomas žuvies maltinukas – jis pagamintas ir patiektas taip, kad net nelabai žuvį mėgstantys vaikai jį suvalgo. Valgyklos darbuotojos kreipia dėmesį į kiekvieno vaiko pageidavimus – visada jų paklausia, su kokiomis kruopomis ar daržovėmis valgantysis norėtų pirkti pietus. Gal kiek „sunkiau“ sekasi su šviežiomis daržovėmis – vaikai buvo įpratę jas valgyti gausiai pagardintas majonezu ar kitais riebiais padažais, dabar jos siūlomos tik su aliejumi arba visai be nieko,“ – kalbėjo trečiokų klasės mokytoja.
Na, o naujosiose patiekalų technologinėse lentelėse siūloma, ką vaikams gaminti pusryčiams, priešpiečiams, pietums, taip pat užkandžių ir gėrimų sąrašai.
Pusryčiams siūlomos įvairiausios košės, omletas su daržovėmis. Tačiau, jau skaitant rekomenduojamų sriubų, pagrindinių patiekalą sąrašą, galima būtų svarstyti, ar visų išvardytų patiekalų sudėtis yra maistinga, lengvai virškinama ir panašiai. Ar kepinti svogūnai gerai, ar blogai? Siūloma vaikams virti pastarnokų sriubą su kepintais svogūnais. Pagrindiniam patiekalui siūlomas ispaniškas aitriųjų paprikų (čili) troškinys, taip pat – įdarytos paprikos. Vaikams rekomenduojama gerti, pvz., avižų gėrimą.
930688 877130Yours is really a prime example of informative writing. I think my students could learn a good deal from your writing style and your content. I may share this post with them. 615130