Vlastybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) perspėja: jei susiruošėte gaminti patiekalą iš bulvių ir pastebėjote, jog jų didžioji dalis pažaliavusi – jokiu būdu tokių nevartokite.
„Pažaliavusiose bulvėse susidaro nuodinga medžiaga – solaninas, kuris gali būti kenksmingas sveikatai. Bulvių, kurių nemaža dalis yra pažaliavusi, valgyti nerekomenduojame. Jei pažaliavusi maža bulvės dalis, ją galima nupjauti iki baltos vietos ir likusią bulvę suvartoti”, – skelbia VMVT.
Bulvės pažaliuoja nuo tiesioginių saulės spindulių.
Apsinuodijus solaninu gali pasireikšti pykinimas, vėmimas, viduriavimas, sunkiais atvejais gali vystytis ir psichikos sutrikimai, sąmonės sutrikimai. Literatūroje aprašoma, kad yra pasitaikę ir kvėpavimo sustojimo. Apsinuodijus specifinio gydymo nėra, blogumas turėtų praeiti savaime, vartojant skysčius ir tausojančią dietą.
e tai kaip su pažaliavusias palitikais, katrie buvo žalieji-valstiečiai, a paskui apsisvylini kaip keulas pa skerdima psavadina kitokiu pavadinimu? Ar su jais santykiaut pa-litiškai nekenkia?