• Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika
Trečiadienis, 30 liepos, 2025
No Result
View All Result
Anyksta.lt
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės
No Result
View All Result
Anyksta.lt
No Result
View All Result

Valstybės atkūrimo dieną paminėkite valgydami lietuviškus patiekalus: 3 šventiniai receptai

Pranešimas spaudai
2022-02-16
Naujienos
0
Dalintis FacebookDalintis Twitter

Lietuvos valstybės atkūrimo diena – puiki šventė prisiminti mūsų kulinarinį paveldą. Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be bulvinių patiekalų, ant šventinio stalo dažnai karaliauja ir mėsiški delikatesai. Šiemet siūlome pasigaminti klasikinius, kiekvieno virtuvėje bent keletą kartų per metus gaminamus patiekalus, kurie papuoš jūsų pietų stalą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad iš tiesų tradiciniams patiekalams naudojamos bulvės populiarumu tarp pirkėjų nenusileidžia jokiai kitai daržovei.  

„Pirkėjams siūlome daug skirtingų bulvių veislių. Vienos skirtos virti, kitos labiau gaminti kitus tradicinius patiekalus. Pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškoms bulvėms. Taip pat matome, kad kiekvieną sezoną pirkėjai itin laukia pirmojo derliaus bulvių, todėl glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais, kad galėtume pasiūlyti pirmųjų ankstyvųjų bulvių“, – teigia V. Budrienė.

Vilmos Juodkazienės, „Iki“ kulinarijos cecho vadovės, teigimu, lietuviai Vasario 16-ajai ruošiasi spontaniškai. Jeigu per didžiąsias žiemos šventes pirkinių krepšelį apdairiai ruošiame dar nuo gruodžio pradžios, tai per Lietuvos valstybės atkūrimo dieną apsisprendžiame paskutinę minutę.

„Kiekvienoje šeimoje vyrauja skirtingos tradicijos, tačiau niekas nepaneigs, kad Vasario 16-ąją ar Kovo 11-ąją norime prisiminti iš kartos į kartą perduodamus receptus. Šiems minėjimams stalai nėra nukraunami begale patiekalų, tačiau šventiniai pietūs išlikę būtinu atributu. Vasario 16-ąją lietuviai gamina bulvinius patiekalus, kepsnius, mišraines. Kai kurie prisimena artėjantį pavasarį ir užsitaiso šaltibarščių. Svarbiausia, kad būtų gera nuotaika ir, žinoma, lietuviškas maistas“, – sako V. Juodkazienė.

Vyrauja mitas, kad tradiciniai lietuviški patiekalai, ypač iš bulvių, yra sunkiai pagaminami ir įkandami tik užkietėjusiems nacionalinės virtuvės profesionalams. Cepelinais ar Žemaičių blynais mėgaujamės pas tėvus ar senelius, vėdarų keliaujame ragauti į restoranus, o kugelis namuose vis nepavyksta.

V. Juodkazienė tikina, kad viskas atrodo sudėtinga tik iš pirmo žvilgsnio. Tereikia šiek tiek praktikos ir nepamiršti akylai vadovautis laiko patikrintais receptais.

„Vasario 16-oji – ideali šventė prisiminti klasikinius lietuviškus patiekalus. Yra nuogąstaujančių, kad jie sudėtingai paruošiami, tačiau su mano siūlomais receptais šis mitas bus išsklaidytas. Vadovaukitės kiekvienu žingsniu ir jums tikrai pavyks“, – sako V. Juodkazienė.

„Iki“ atstovė paruošė tris receptus šventiniam Vasario 16-osios stalui. Ji siūlo išbandyti šiuolaikinę cepelinų interpretaciją su česnakine varške ir bazilikais, tradicinius Žemaičių blynus mėsos mėgėjams ir gaivias, bet labai lietuviškas burokėlių salotas su pupelėmis ir raugintais agurkais.

Cepelinai su česnakine varške ir bazilikais

Jums reikės:

10 vnt. žalių ir 3 vnt. virtų bulvių

200 g. norimo riebumo varškės

2 skiltelių česnako

1 vnt. kiaušinio

20 g. sviesto

1 šaukštas grietinės

Baziliko lapelių

Lieso jogurto

Druskos, pipirų

Gaminimo eiga:

Bulves nulupkite, sutarkuokite ir nusunkite. Neišpilkite nusunkto skysčio – šiek tiek palaukite kol nusės krakmolas, skystį nupilkite, o krakmolą įmaišykite į tarkius. Virtas bulves sutrinkite ir įmaišykite į bendrą masę, pasūdykite ir gerai išminkykite. Šiuo metų laiku bulvės turi pakankamai krakmolo, tačiau jei pasitaikys jaunesnės ar mažiau krakmolingos bulvės – įdėkite jo daugiau.

Varškę sutrinkite, dėkite kiaušinį, sviestą, grietinę, druską ir pipirus, smulkiai sukapotus baziliko lapelius ir tarkuotas česnako skilteles.

Suformuokite cepelinus, virkite apie 20-25 minutes.

Patiekite su grietine ar spirgučių padažu.

Tradiciniai Žemaičių blynai

Jums reikės:

1 kg bulvių

Vieno kiaušinio

2 šaukštų maltų džiūvėsių

3 šaukštų miltų

350 g virtos kiaulienos

Vieno svogūno

Vieno šaukšto sviesto

3 šaukštų aliejaus

Druskos

Pipirų

Gaminimo eiga:

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, vėliau atvėsinkite ir sugrūskite iki vientisos masės. Į šią masę įmuškite kiaušinį, dėkite miltus ir šiek tiek druskos. Viską išminkykite.

Kiaulieną sumalkite ir sumaišykite su svieste pakepintais svogūnais, druska bei pipirais.

Iš maltų bulvių masės formuokite pailgus paplotėlius, ant jų dėkite šaukštą įdaro, užlenkite kraštus ir suformuokite blynelį. Sumaišykite šaukštą miltų ir du šaukštus džiūvėsėlių, kuriuose apvoliokite blynus. Kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Patiekite su grietine ar grybų padažu.

Burokėlių salotos su pupelėmis ir raugintais agurkais

Jums reikės:

2 vidutinio dydžio virtų arba orkaitėje keptų burokų

Skardinės konservuotų arba stiklinės virtų raudonųjų pupelių

1 mėlynojo svogūno

2 raugintų agurkų

1 skiltelės česnako

Ryšulėlio krapų

Druskos, pipirų

Alyvuogių aliejaus

Gaminimo eiga:

Burokėlius supjaustykite kubeliais, svogūną – kuo smulkesniais kubeliais, česnaką sutarkuokite, o krapus sukapokite kuo smulkiau.

Raugintus agurkus supjaustykite tokio paties dydžio kubeliais kaip ir burokėlius.

Viską išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais bei keliais šaukštais alyvuogių aliejaus.

Jeigu trūksta trūksta rūgštumo, įpilkite šaukštą skysčio, likusio nuo raugintų agurkų, o jei trūksta burokėlių saldumo ir yra per rūgštu – šaukštelis cukraus situaciją tikrai pataisys.

Skanaus!

Kitas įrašas

Švenčiant vasario 16-ąją Vilniaus TV bokšte bus iškelta Trispalvė ir atliktas muzikinis šviesų kūrinys

Panašūs straipsniai

Vėl prognozuojama liūtis

2025-07-29
2

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) skelbia, kad atslenka dar vienas ciklonas. Dangus, tikėtina, praplyš ir virš Anykščių.

LHMT duomenimis, vietomis per dvi...

Naktigonė

2025-07-29
0

...

NKVC atstovas: sprendimą informuoti gyventojus institucijos ateityje priims kur kas greičiau

2025-07-29
0

Antrą kartą per mėnesį į Lietuvą galimai iš Baltarusijos įskridus bepiločiam orlaiviui, Nacionaliniame krizių valdymo centre (NKVC) antradienį sušauktame tarpinstituciniame...

Traupio bibliotekos nuotr.

Traupio bibliotekoje lankėsi svečiai iš Maltos

2025-07-29
0

Traupio biblioteka skelbia, kad bibliotekoje apsilankė vasarotojai iš tolimosios Maltos.

"Labiausiai juos sužavėjo teatro lėlių ekspozicija, o įkvėpti jų žavesio,...

Anykšta TV:

Naujienos iš interneto

traffix.lt

Taip pat skaitykite:

Naujienos

Vėl prognozuojama liūtis
Naktigonė
NKVC atstovas: sprendimą informuoti gyventojus institucijos ateityje priims kur kas greičiau
Traupio bibliotekoje lankėsi svečiai iš Maltos
Kviečia padėti išsaugoti Pavarių ąžuolą
ŽIRGŲ NAKTIS PRIE ŠVENTOSIOS: KVIEČIA NAKTIGONĖ!

Apskrities nusikalstamų įvykių apžvalga

Liepos 28 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 27 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 26 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 25 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 24 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga
Liepos 23 dienos Utenos apskrities įvykių apžvalga

Lietuvos ir užsienio naujienos

Valstybės pajamos šiemet augo 8 proc. iki 10,2 mlrd. eurų
„Sena politine šiukšle“ prezidento pavadintas Eugenijus Gentvilas: Gitanas Nausėda yra bailys
Prezidentas rengia pasitarimą dėl bepiločių orlaivių iš priešiškų šalių keliamos grėsmės
Gintautui Paluckui – 200 tūkst. eurų paskola iš jo kontroliuojamos „Emus“
Ministrė: kol neaišku, koks dronas įskrido į Lietuvą, panašių incidentų tikimybė – padidėjusi
Į Lietuvą iš Baltarusijos įskrido dar vienas bepilotis orlaivis

Laikraštis

Svarsto, kaip padėkoti dėkotojams (Nr. 33, 2022-04-30)
Saulės jėgainių parką savivaldybė statys aerodromo teritorijoje (Nr.31, 2022-04-23)
Anykščių kultūra išpopuliarėjo Indonezijoje (Nr.30, 2022-04-16)
Kario paminklas Kurkliuose nudažytas Ukrainos vėliavos spalvomis (Nr.29, 2022-04-12)
Jei ne švietimas – Anykščių rajonas muštų indekso dugną (Nr.28, 2022-04-09)
Iš Tarybos darbotvarkės išbrauktas 21 klausimas (Nr.26, 2022-04-02)
Restoraną ant Šventosios kranto numatyta nuomoti už kuklią kainą (Nr.25. 2022-03-29)
Anykščiuose ukrainiečius šokiravo atlyginimo dydis (Nr. 24, 2022-03-26)

Vietovės ir žmonės

Mačionių kaimas patrauklus verslui ir poilsiui
Mikieriai ir nuostabusis Leika
Skiemonyse tuščių sodybų beveik nelikę
Nuo melioracijos išsigelbėjo pakišdamas revoliucionierių
„Nebėr Jurgiškio…“
Žiogų kaime Žiogai negyvena
Levaniškiuose užpuolė šunys
Vaikystės pievose prezidentas gano aubrakus

skelbimas žiūrėk

skelbimas žiūrėk

Apklausa

Kaip grybai?

Rezultatai

  • Balsavimų archyvas

PRENUMERATA

PRENUMERATA

Jaros prekyba

Jaros prekyba

Anyksciu baldai

Anyksciu baldai

PIANISTAI_800x800

PIANISTAI_800x800

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Anyksciu kredito unija 300×250@2x

Husquarna atsinaujinkite

Husquarna atsinaujinkite

800x800_AGROBITE_LT

800x800_AGROBITE_LT

AKC BANERIS

AKC BANERIS

AMC baneris

AMC baneris

Anyksciu vandenys_ logotipas

Anyksciu vandenys_ logotipas

baseino bangenis stovykla

baseino bangenis stovykla

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu siluma 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu kvarcas 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

Anyksciu komunalinis ukis 300×250@2x

akksc.lt

akksc.lt

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Anyksciu ismanioji tv 300×250@2x

Projektą „Legenda: gyvieji Anykščiai – 2025“

10 000 Eur iš dalies finansuoja

Medijų rėmimo fondas.

anykta.lt logo
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Apie mus
  • Prisijungti
  • Prenumerata
  • Privatumo politika

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

No Result
View All Result
  • Naujienos Anykščiuose
    • Politika
    • Bendruomenės
    • Verslas
    • Sveikata
    • Kultūra
    • Švietimas
    • Teisėsauga
    • Sportas
    • Gamta
    • Žmonės
    • Lietuvos ir užsienio naujienos
  • Nusikalstamų įvykių apžvalga
  • Premium Anykšta
  • Aukštaitiškas formatas
  • Gyvieji Anykščiai
  • Vox Populi
    • Laiškai
    • Dienos sentencija
    • Komentaras
    • Balsavimo rezultatų archyvas
  • Anykšta TV
  • Laisvalaikis
    • Gamtos knyga
    • Konkursai
    • Veiklos Anykščiai
  • Skelbimai
  • Prenumerata
  • Renginiai
  • Archyvas
    • Naujienų archyvas
    • Laikraščio archyvas
    • Ženklai ir žmonės

© Anykšta, tel/faksas (8 381) 5 94 58, reklamos skyrius +370 686 33036, el. paštas anyksta@anyksta.lt
Portalas www.anyksta.lt talpinamas UAB „Interneto vizija“ serveryje

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In