SPA “Vilnius – Druskininkai” virtuvėje egzaminavęs būsimą SPA “Vilnius – Anykščiai” virtuvės šefą 27 metų Matą Žiliuką, maisto gamybos ekspertas iš Italijos sveikatingumo centrų savininkui Valdui Trinkūnui sakė, kad šis vyrukas galėtų paruošti patiekalą net ir išrankiausiam maisto gurmanui. Tai buvo ne tik komplimentas dirbti iš Norvegijos į Anykščius grįžusiam ir 8 metų darbo patirtį turinčiam virėjui, bet ir savotiškas įpareigojimas dar labiau tobulėti.
Picų kepėjas panoro dirbti ir virėju
Baigęs Anykščių A.Vienuolio gimnaziją M.Žiliukas dvejus metus tęsė mokslus kulinarijos – konditerijos mokslus Vilniuje. “Iškart pradėjau ir darbuotis “Pizza Jazz” restorane picų kepėju ,nes mokykloje reikėjo atlikinėti praktiką. Truputį padirbęs, nusprendžiau dar labiau pagilinti savo profesines žinias, pasiprašiau direktoriaus, kad galėčiau dirbti ir virėju – dirbdavau dvejose pamainose: vienoje kepdavau picas, kitoje dirbdavau prie šaltų ir karštų patiekalų, – apie karjeros pradžią “Anykštai” pasakojo SPA “
Panoro išbandyti save užsienyje
Paklaustas, ar nebuvo gaila palikti geriau negu Lietuvoje apmokamo darbo, SPA “
Tėvo nenustebino sūnaus pasirinkimas
Paklaustas, kodėl pasirinko gana sunkią virėjo profesiją, M.Žiliukas sakė: “Kažkaip baigęs mokyklą iškart ir nusprendžiau stoti į virėjų mokslus. Mano tėtis sakydavo, kad aš nuo mažens sukausi virtuvėje, todėl jo mano pasirinkta profesija nė kiek nenustebino”.
Virėjas M.Žiliukas mėgsta skaniai pavalgyti pats, ir skaniai gaminti kitiems. Pasidomėjus, ar maistą ruošia pagal jau esančius receptus, ar ir pats virtuvėje improvizuoja, M.Žiliukas dėstė: “Yra kalkuliacinės kortelės, kurias pats darau, o su savo komanda sudarinėjam receptus, kuriame patiekalus – bandom, dėliojam, ragaujam…”
Savaitę egzaminavo italas
Prieš įsidarbinant Anykščių šilelyje pastatytame naujame SPA centre, M.Žiliukas savaitę laiko savo sugebėjimus rodė Druskininkuose, prižiūrimas italo virėjo. “Jis mus, virėjus, visą savaitė mokė itališko paveldo patiekalų. Buvo įdomu išmokti, kaip virti pastas, gaminti įtališkus rissoti, ravioli patiekalųs. Aišku, kiekviename regione skiriasi patiekalai… Todėl su dideliu susidomėjimu klausiau ir perėmiau užsienečio patirtį. Todėl dalį SPA centro patiekalų mes pritaikome pagal itališkus receptus, įvedam į meniu spagečius, užsisakom midijų, naudojam gerus aliejus iš Italijos, kad būtų tinkamai subalansuotas ir geras maistas”, – pasakojo virėjas.
Pasak M.Žiliuko, nors pagrindiniai patiekalai SPA centre yra lietuviški, bet stengiamasi pateikti klientams ir kitų tautų virtuvės patiekalų. “Nemaža dalis mūsų klientų iš užsienio – Latvijos, Rusijos, Estijos, Anglijos – jie nori ir lietuviškos virtuvės paragauti. Vieni klientai nori austrių, tačiau daug kas nori lietuviškų cepelinų paragauti”, – dėstė virtuvės šefas.
M.Žiliukas stengiasi, kad sveikatingumo centre maistas būtų šviežias ir kokybiškas, todėl daugumą produktų užsisako pas ūkininkus. “Neperkame iš kokios Lenkijos, ar dar nežinia iš kur”, – patikino M.Žiliukas.
Turi savo peilių rinkinį
SPA “
Maistą renkasi…
Paklaustas, kokiam maistui pats teikia pirmenybę, M.Žiliukas sakiė, kad renkasi tokius produktus, kurie yra be jokių priedų, tarkim, be genetiškai modifikuotų organizmų. “Dažniausiai su drauge gaminamės salotas, spagečius, kažko lengvo, kad nenaudoti visiems prieinamų su visokiais E produktų”, – sakė virėjas, maistą gaminantis ne tik darbe, bet ir namuose.
Skandinavai valgo riebesnį maistą
Pasidomėjus, ar yra kokie nors maitinimosi skirtumai tarp lietuvių ir skandinavų, M.Žiliukas sakė, kad Norvegijoje yra daugiau šviežios ir labia geros žuvies , todėl skandinavai daugiau valgo žuvies patiekalų. “Net ir jeigu lyginsime bulves, tai Norvegijoje jos be krakmolo…Skandinavai mėgsta riebesnį maistą, nes jie yra vikingai, aišku, jie turi ir cepelinus, tik juos kitaip vadina. Norvegai vartoja labai daug avienos, žvėrienos, nes ten didžiuliai miškai…”
Pietus – už 40 litų
SPA centro bare – kavinėje gali pietauti ne tik sveikatingumo centro klientai, bet ir visi norintys paragauti nekasdieninių patiekalų. “Problematiškiau kitiems asmenims pas mus pavalgyti savaitgaliais,nes centre būna daug klientų. Bet žmonės gali visąlaik pasiskambinti ir pasiklausti, ar pas mus yra laisvų vietų, – paaiškino M.Žiliukas. – Pas mus papietauti galima, jeigu užsisakoma salotų, sriubos ir karštą patiekalą, iki 40 litų…”
Spageti su sviežiomis midijomis
„Anykštos“ skaitytojams M.Žiliukas siūlo patiekalą, kurio gaminimui užtrunkama tik iki 10 minučių.
2 asmenim reikės:
Midijos 120 gramų
Česnakai 2 gramai
Druska 1 gramas
Juodi grūsti pipirai 1 gramas
Spagečiai 150 gramų
Petražolės 50 gramų
Alyvuogių aliejus 10 gramų
Baltas vynas 20 gramų
Patražoles ir česnaką susmulkinam ir pasikepame geros kokybės alyvuogių aliejuje. Kol verda spagečiai apie 7 minutes, nuplautas midijas dedame į keptuvę ir viską dar kartu pakepame su česnaku ir petražolėmis. Tada pilame baltą vyna į keptuvę ir truputuka patroškiname kelias minutes, tada dedame išvirtus makaronus, permaišome kartu su midijomis ir patiekalas pagamintas. Dedame į lėkštes ir ragaujame. Skanaus.
868917 869950Can you give me some tips for piece of software writing? 893717